Catalunya Diari

Acrediten al Santa Maria com a 'expert' en sensibilitat química múltiple

El centre atén actualment 86 pacients afectats d’aquesta malaltia

Imatge de l'equip de SQM del Santa Maria
Imatge de l'equip de SQM del Santa Maria | LleidaDiari.cat

El departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha acreditat l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida com a centre expert en el tractament de la sensibilitat química múltiple (SQM). L'acreditació se suma a les que el centre ja tenia per tractar la fibromiàlgia i la fatiga crònica, després de superar uns criteris d'idoneïtat i la valoració d'un grup d'experts en la matèria. Sens dubte, es tracta d'una magnífica notícia per a tots els professionals i els pacients d'aquest centre hospitalari lleidatà.

L'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida atén actualment fins a un total de 86 pacients amb SQM. Fins ara, alguns dels afectats havien de desplaçar-se fins a Barcelona per seguir el seu tractament a l'Hospital Clínic. Amb la nova acreditació, s'evitaran aquests desplaçaments gràcies a l'equip de professionals que atendran els afectats.

Segons han informat des de l'Hospital Santa Maria de Lleida, l'equip de professionals està format per un metge internista, reumatòleg, psicòleg, infermera, treballadora social, gestora de casos i suport per serveis d'al·lergologia, neurologia i altres. Cal destacar, afirmen, que l'equip de professionals està liderat per Lluís Rosselló, cap clínic de reumatologia de l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida.

Imatge de l'equip de SQM del Santa Maria
Imatge de l'equip de SQM del Santa Maria | LleidaDiari.cat

 

Sensibilitat química múltiple

La Sensibilitat Química Múltiple és una malaltia adquirida, amb repercussió sistèmica que ve definida per criteris únicament clínics. Es caracteritza per la presència de simptomatologia sistèmica crònica i reproduïble a l'exposició a múltiples agents químics no relacionats entre si i que pot millorar quan aquesta exposició és evitable.

Actualment s'agrupa dins de les síndromes de sensibilització central (SSC), igual que la fibromiàlgia, la fatiga crònica i altres, donat que comparteixen clínica malgrat ser malalties diferents.

Els experts expliquen que la SQC acostuma a ser més freqüent en dones, l'inici pot ser sobtat o progressiu i els símptomes són variats, passant pel mal de cap, nàusees, fatiga extrema, dolor generalitzat, malestar general i impossibilitat de fer gairebé res, tant en l'àmbit laboral com personal. El diagnòstic és clínic i s'utilitzen criteris que daten del 1999. El tractament és no curatiu i es basa a evitar l'exposició a tot allò que reprodueix els símptomes.


Comentaris

envia el comentari