Catalunya Diari

Activen una aplicació mòbil per denunciar situacions d'abús sexual a Lleida

La posen marxa l'Aula de Teatre, el Conservatori i Escola de Música i l'Escola d'Art Leandre Cristòfol

Captura de pantalla de l'aplicació mòbil 'Co-resol', que han posat en marxa l'Aula de Teatre, el Conservatori i Escola de Música i l'Escola d'Art Leandre Cristòfol de Lleida
La Paeria activa una aplicació mòbil per denunciar situacions de discriminació, assetjament o abús sexual | LleidaDiari.cat

Les tres escoles municipals d'ensenyaments artístics de Lleida, l'Aula de Teatre, el Conservatori i Escola de Música i l'Escola d'Art Leandre Cristòfol han posat en marxa l'aplicació de Co-resol per denunciar situacions de discriminació, assetjament, abusos o qualsevol altre tipus de violència.

Segons la Paeria, aquesta nova eina innovadora permetrà canalitzar la veu de l'alumnat o de qualsevol altra persona d'aquestes tres comunitats educatives, que denunciïn qualsevol mena d'agressió. L'objectiu és que la persona que es trobi en una situació d'assetjament, abús o qualsevol altre tipus de violència ho pugui comunicar de manera àgil per tal que s'actuï amb celeritat, confidencialitat i seguretat.

El compromís de la Paeria en la promoció d'espais segurs

La tinenta d'alcalde i regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha reiterat el compromís de la Paeria en la promoció d'espais segurs i lliures de qualsevol situació de violència i d'una cultura de prevenció contra l'assetjament o altres agressions dins de l'àmbit educatiu, en primera instància, i en tots els àmbits de la vida ciutadana. La tinenta d'alcalde ha rebutjat qualsevol forma o manifestació de violència sexual o de qualsevol altre tipus. Per això, ha assenyalat que es farà «tot allò que estigui a l'abast de l'Ajuntament per crear entorns segurs, tant en l'espai públic com privat».

Castro ha explicat que amb aquesta aplicació es vol aconseguir un doble 'clic'. D'una banda, «fer un clic mental perquè les persones, víctimes o no, prenguin consciència de la situació", i de l'altra «un clic actiu per entrar a l'aplicació i fer la denúncia». El procés és «senzill i directe», amb només tres passos, ha indicat. Un cop descarregada l'app, que és gratuïta, s'entra amb el codi 'paeria-edu'. Hi ha tres persones interlocutores designades: una psicòloga especialitzada en violència de gènere, un expert en atenció LGTBIQ+ i una experta formada en educació sexual.

L'aplicació pregunta 'explica què passa'

Un cop s'ha triat a qui es vol fer arribar la denúncia o la demanda d'ajuda, l'aplicació pregunta 'explica què passa' i ja es pot exposar el cas concret, fent-ho de manera anònima o identificant-se. A partir d'aquí, es rep resposta en 48 hores laborables i s'inicia la conversa amb la persona interlocutora i el camí per rebre ajuda o assessorament, així com l'activació de les accions que hagi de fer cada centre. Properament, s'ampliaran les persones interlocutores amb les quals començar una conversa, amb representants de cada centre educatiu, ha explicat Castro.

L'eina pot ser utilitzada per la víctima o per qualsevol persona que conegui o sospiti que algú es troba en situació de discriminació, assetjament, abús o qualsevol altre tipus de violència, per part d'un altre alumne, professional del centre o en el seu entorn familiar o de confiança. Castro ha incidit en la «valentia» a l'hora de denunciar i s'ha referit al 'Club dels valents', títol del conte de Begoña Ibarrola, ja que «no s'ha de callar davant la violència i tampoc s'ha d'interpretar com delatar o fer d'acuseta».

L'aplicació, en l'àmbit de l'Aula de Teatre, es complementa amb el correu electrònic [email protected] i també amb l'opció de comentar la problemàtica amb l'equip docent o la direcció del centre perquè també posin en marxa els canals d'ajuda, assessorament i acompanyament. El procés es fa amb la garantia d'actuar amb «rapidesa, intimitat i professionalitat», alhora que «informant en tot moment», ha remarcat la tinenta d'alcalde. Així mateix, ha recordat que si s'està en risc i no es pot esperar, s'ha de trucar al 112.


Comentaris

envia el comentari