Catalunya Diari

Activen un protocol per actuar a les carreteres lleidatanes afectades per un possible temporal de neu

L'ens provincial ha repartit prop d'un miler de tones de sal i compta amb quatre mitjans extra a les comarques de Ponent

Pla obert d'un camió escampant sal a la carretera que uneix Balaguer i Camarasa (Noguera), a l'entrada del nucli de Gerb
La Diputació de Lleida activa un protocol per actuar a les carreteres afectades per la neu que caurà a finals de setmana | LleidaDiari.cat

Davant el possible episodi extraordinari de nevades, previst per a finals d'aquesta setmana, la Diputació de Lleida ha activat un protocol de viabilitat hivernal que inclou la mobilització de quatre mitjans extraordinaris per prevenir i netejar la neu i el gel de les carreteres de la seva titularitat.

Així, se n'han previst dos al municipi garriguenc del Vilosell, un més al de Juncosa i un altre al nucli de Gerb, que pertany a Os de Balaguer (Noguera). A més, s'han subministrat 950 tones de material fundent a 25 entitats municipals, entre ajuntaments i consells comarcals. Segons han indicat des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), les precipitacions poden afectar les comarques de Ponent entre els dies 7 i 9 de gener.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Els equips extraordinaris previstos són tres tractors que tenen una fulla llevaneus i una motoanivelladora que també compta amb aquest element. Aquests se sumen als quatre camions que ja actuen habitualment a la zona de Ponent durant l'hivern i que també s'encarreguen d'escampar sal a les carreteres de la Diputació de Lleida, els quals es troben al nucli del Talladell, a Tàrrega.

A les comarques de muntanya no s'ha previst de moment reforçar l'operatiu

Mentrestant, a les comarques de muntanya no s'ha previst de moment reforçar l'operatiu, que habitualment està conformat per una dotzena d'equips. La majoria d'aquests són camions –un d'ells operat en col·laboració amb el Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça- i també hi ha un vehicle 4x4 preparat per fer la mateixa funció. Així, en total n'hi ha una vintena a la demarcació lleidatana per atendre una xarxa de més de 825 quilòmetres de carreteres.

Pel que fa a la distribució de material fundent, pràcticament s'ha arribat al miler de tones i des de la Diputació de Lleida han recordat que els ens locals que ho necessitin en poden demanar més. El diputat de Serveis Tècnics, Marc Baró, també ha fet una crida a la «precaució» davant d'aquest episodi de nevades, demanant a la ciutadania que només dugui a terme els desplaçaments «indispensables». En aquest sentit, creu que el confinament municipal i el teletreball poden contribuir a disminuir les possibles incidències a les carreteres.

Baró ha explicat que la neu pot complicar la circulació a les vies de la Plana de Lleida, tenint en compte que és un territori «poc acostumat» a registrar precipitacions d'aquest tipus. En aquest sentit, ha alertat que la seva presència pot fer patinar el vehicle per, finalment, deixar clar que l'ens provincial està posant a l'abast tots els mitjans i equips per tal de netejar les carreteres com més aviat millor.


Comentaris

envia el comentari