Catalunya Diari

Acudam posa a la venda oliveres per repoblar la zona de l'incendi de l'Ebre

L'associació que calcula que podria arribar a subministrar fins a 30.000 arbres als afectats

Pla curt d'una olivera solidària de l'ACUDAM, 'L'olivina'
Pla curt d'una olivera solidària de l'ACUDAM, 'L'olivina' | LleidaDiari.cat

L'entitat ACUDAM del Pla d'Urgell ha engegat aquest dijous una campanya de venda solidària d'oliveres virtuals per 5 euros que es transformaran cadascuna en dues o tres oliveres reals per replantar la zona afectada per l'incendi de la Ribera d'Ebre i que també va cremar cultius a les Garrigues i el Segrià.

Les persones que hi vulguin participar només cal que comprin l'olivera virtual a través del web www.acudam.com/olivina i automàticament començarà el procés de replantació. El gerent d'ACUDAM, Jordi Morillas, ha explicat que «dependrà de les necessitats dels productors» però que en qualsevol cas podrien arribar a subministrar fins a 30.000 oliveres i si es donés el cas de més demanda contactarien amb altres productors que treballen amb el planter que té l'entitat per abastar les necessitats.

Vol fer un «retorn social» als pagesos afectats

L'entitat ACUDAM de Mollerussa vol fer un «retorn social» als pagesos afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre que també va arribar a cremar a diferents punts de les Garrigues i el Segrià. Jordi Morillas ha explicat que aquest retorn es vol «vehicular» a través d'un projecte que han engegat recentment: 'l'Olivina', una olivera virtual solidària que es pot comparar a través d'internet per un preu de 5 euros. Ara l'entitat vol destinar tots els beneficis de la venda d'aquestes «olivines'' a replantar la zona cremada i de manera que cadascuna que es vengui es convertirà en dos o tres plançons d'oliveres reals que es plantaran sobre terra cremada.

Morillas ha explicat que s'han posat en contacte amb els consells comarcals i els ajuntaments de les zones afectades i que els projectes es desenvoluparà de forma coordinada. El planter que ACUDAM té a Castellnou de Seana té una capacitat per subministrar entre 50.000 i 60.000 oliveres a l'any de diferents mides. Sense saber encara si la campanya tindrà èxit o no, des de l'entitat calculen que en podrien arribar a destinar unes 30.000 per a la zona afectada per l'incendi però ja han assegurat que si la demanda és creixent podran abastir-la mitjançant altre vivers col·laboradors.

Una idea que va néixer després de veure els efectes de l'incendi

La presidenta d'ACUDAM, Angelina Roure, ha assenyalat que la idea de les oliveres solidàries se'ls va acudir després de veure els efectes de l'incendi i perquè l'entitat són productors d'aquest arbre. Roure ha remarcat la necessitat de «fer costat a les persones afectades» però alhora «lluitar contra el despoblament» de zones rurals que no tenen recursos. ACUDAM compta amb una plantilla de 120 persones però a la secció del viver d'oliveres n'hi ha destinades 6 o 12 en funció del volum de feina per l'època de l'any.

Pla general on es poden veure els responsables d'ACUDAM
Pla general on es poden veure els responsables d'ACUDAM | LleidaDiari.cat

 

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari