L’AECC Lleida beca a la investigadora Inés de la Rosa Zurera per la recerca del melanoma acral

Imatge del moment de l'entrega de la beca a la investigadora lleidatana

L’AECC Lleida beca a la investigadora Inés de la Rosa Zurera per la recerca del melanoma acral | Aecc

L'AECC-Catalunya contra el Càncer de Lleida, a través de Fundación científica AECC, ha concedit una beca a la investigadora predoctoral, Inés de la Rosa Zurera, del grup de recerca Patologia Oncologia de l'IRBLleida. La beca té una durada de 3 anys, prorrogable un any més i té una dotació total de 84.000 euros.

 

El projecte translacional porta per títol Estudi genètic i anàlisi del secretoma del melanoma acral. Identificació de biomarcadors d'aplicació clínica' i té l'objectiu d'estudiar genèticament el melanoma acral, analitzar el tumor en models en ratolins i estudiar nous biomarcadors. La directora d'aquesta recerca és la catedràtica de Dermatologia de la Universitat de Lleida i Cap del servei de dermatologia de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, Rosa Maria Martí.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

El melanoma és un dels deu tipus de càncer més comuns

El melanoma és un dels deu tipus de càncer més comuns amb una incidència cada cop més alta. El melanoma posseeix una capacitat de fer metàstasi molt alta a partir de tumors molt petits, de manera que molts casos escapen del diagnòstic precoç. En concret, el melanoma acral forma part dels melanomes cutanis i apareix als palmells de la mà, a les plantes del peu i a la zona subunguial (sota les ungles). Es tracta d'un tumor associat a un pronòstic incert, a causa de la seva escassa resposta als tractaments convencionals i al seu diagnòstic tardà. La prevalença d'aparició del melanoma acral és del 5% del total de melanomes diagnosticats i la seva causa no està ben definida.

 

L'estudi del perfil genètic, la seva anàlisi en models murins i la identificació de biomarcadors permetran avenços en la recerca d'aquest tipus de càncer. A més, també està previst utilitzar la biòpsia líquida (el plasma de pacients) com a nova eina pronostica i predictiva de resposta a futurs tractaments del melanoma acral humà. El 2005 es va concedir la primera ajuda per a obtenir resultats que millorin la qualitat de vida de les persones. Concretament, l'investigador David Llobet-Navás va rebre una beca predoctoral AECC per a cursar la seva tesi a l'IRBLLEIDA sota la direcció del Dr. Xavier Matias-Guiu.

 

Diverses investigacions

Després el 2011, el grup de Patologia Oncològica de l'IRBLLEIDA, dirigit per Xavier Matias-Guiu va participar en un dels Grups Coordinats estables de recerca oncològica de Fundación Científica AECC. El projecte, titulat Alteracions moleculars relacionades amb la progressió tumoral en el càncer d'endometri, va comptar amb un pressupost global d'1.200.000 euros. En els tres primer anys ja es van obtenir resultats sobre biomarcadors per a predir pronòstic, així com entendre els mecanismes de resistència a la radioteràpia, o la validació en línies cel·lulars de fàrmacs contra alteracions específiques del càncer d'endometri.

 

I, per últim, el 2017, l'associació va otorgar la primera ajuda del nou pla estratègic de l'AECC 2016-2020 que va permetre a la investigadora postdoctoral i professora associada de la Universitat de Lleida, Anna Macià, identificar noves dianes terapèutiques efectives per evitar la progressió tumoral del melanoma.