L’AECC de Lleida es reforça en la lluita contra el càncer de còlon

L'AECC – Catalunya contra el Càncer de Lleida instal·la aquest dimecres al matí una exposició i una taula informativa amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Colon. L'exposició està formada per diferents rollers on s'explica que és el còlon, com es forma el càncer, seqüència de formació del càncer de còlon, diagnòstic precoç del càncer de còlon, com per prevenir el càncer de còlon i quin son els grups de risc.

 

Aquesta exposició estarà durant tot el matí a la plaça Ricard Vinyes de la ciutat de Lleida. D'altra banda, l'AECC sol·licita que es mantinguin els programes de cribratge de càncer de còlon malgrat la pandèmia. La paralització i minva dels programes de cribratge estan retardant el diagnòstic dels càncers de mama, còlon i cèrvix, el que augmenta les possibilitats de detectar la malaltia en estadis avançats.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

En el Pla COVID-Càncer, aprovat unànimement pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut el passat 24 de febrer, ja es contempla la necessitat, no només de mantenir els programes de cribratge sinó d'implementar unes altres 12 mesures entre les quals es troba analitzar en profunditat l'impacte real de la COVID en pacients amb càncer.

L’AECC de Lleida es reforça en la lluita contra el càncer de còlon

L'AECC de Lleida es reforça en la lluita contra el càncer de còlon | Pixabay

 

Els programes de cribratge

Els programes de cribratge es van incorporar a la Cartera de Serveis del Sistema Nacional de Salut l'any 2013, encara que en algunes Comunitats Autònomes es portaven desenvolupant des de l'any 2009. La seva implantació ha sigut desigual al llarg d'aquests anys generant iniquitats a Espanya. Així hi havia persones que no podien accedir a un programa de cribratge, i per tant tenien menors possibilitats de detecció precoç, només pel fet de viure en una Comunitat o una altra.

 

Les últimes dades obtingudes abans de la pandèmia són els proporcionats per la Xarxa de Cribratges de Càncer de l'any 2017 on només el 44,5% dels gairebé 12 milions de persones en edat de risc (entre 50 i 69 anys) estaven cobertes per un programa de cribratge de càncer colorectal. L'impacte de la pandèmia no està mesurat i, tal com es contempla en el Pla COVID-Càncer, és necessari tenir aquesta anàlisi per conèixer l'escenari real a les diferents Comunitats Autònomes.El càncer és igual per a tots, però no tots són iguals davant el càncer

 

El càncer és la primera causa de mort prematura entre els 30 i els 69 anys, franja en la qual s'inclou les persones en edat de risc de desenvolupar un càncer de còlon. Per això la importància que els programes de cribratge de càncer de còlon siguin accessibles a tota la població per la capacitat de reduir la morbimortalitat per aquest tipus de tumor.

 

Totes les persones de risc mitjà tenen dret a participar en aquesta mesura preventiva

L'AECC defensa que totes les persones de risc mitjà, és a dir, entre 50 i 69 anys tenen dret a participar en aquesta mesura preventiva. Aquest dret només estarà garantit quan els programes de cribratge poblacional arribin una cobertura -que es rebi una invitació a participar- propera al 100%. Ramón Reyes, president de l'AECC assenyala que “totes les persones han de tenir les mateixes oportunitats davant el càncer i aquestes oportunitats comencen per garantir el dret a participar en programes de cribratge.

 

D'aquí ve que sigui essencial que es mantinguin els programes de cribratge de càncer de còlon malgrat la pandèmia”. El president també afirma que “s'ha de fer un esforç per garantir aquest dret perquè del que estem parlant és de salvar vides”. Els programes de cribratge han demostrat científicament que són capaços de disminuir la mortalitat a curt termini entre el 30% i el 35% el que equival, a Espanya, a salvar unes 4.000 vides. Per aconseguir el veritable impacte positiu dels programes de cribratge és necessari arribar a una participació de la població diana superior al 65%.

 

El càncer de còlon i el programa de cribratge professional

Segons l'Observatori del Càncer AECC, el càncer de còlon és el de major incidència a Espanya, per davant de mama o pròstata, amb 38.790 casos diagnosticats l'any 2020. Es tracta a més del segon tipus de càncer que més morts causa a l'any a Espanya. L'any 2020, 15.778 persones van morir a causa d'un càncer de còlon. La bona notícia és que el càncer de còlon, juntament amb el de mama i cèrvix, és un dels tres que es pot detectar precoçment.

 

D'aquí la importància dels programes de cribratge poblacionals que tenen com a objectiu reduir la morbiditat o mortalitat prematura associada a aquesta malaltia i millorar el seu pronòstic. De fet, aquest tipus de tumor té diferències molt importants en la supervivència mitjana a cinc anys depenent de l'estadi del diagnòstic, passant d'un 90% en un estadi A (inicial o localitzat) a menys d'un 8% en un estadi D (avançat amb metàstasi).

 

Durant la primera onada de la pandèmia es van suspendre tots els programes de cribratge si bé s'observa que l'activitat s'està reprenent a diferents ritmes, però amb totes les mesures de seguretat. Això no obstant, no hi ha dades de l'impacte de la COVID en els programes de cribratge i no se sap la cobertura actual en Espanya.

 

La Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE) recomana participar en el cribratge quan arribi la invitació, ja que, tant les instal·lacions com els professionals dels centres on es porta a terme els cribratges i les colonoscòpies, han desenvolupat protocols segurs per evitar la possible infecció per COVID. Per assegurar seguir sense interrupcions ni demores els cribratges cal fer una crida a la població perquè segueixi les recomanacions sanitàries davant el CORONAVIRUS (mascareta, distància física, rentats de mans, limitació d'aforament). Només aturant el virus es pot garantir seguir amb l'activitat de cribratge amb normalitat.

 

El càncer de còlon a Catalunya

Segons l'Observatori del Càncer AECC, a Catalunya l'any 2020 es van diagnosticar 6.135 nous casos (4.514 a Barcelona, 656 a Tarragona, 601 a Girona i 364 a Lleida), sent el càncer més freqüentment diagnosticat seguit del de mama (6.282 nous casos), pròstata (6.117) i pulmó (5.279). Per sexes, en homes el càncer colorectal és el segon més freqüent per darrere del de pròstata i per davant dels de pulmó i de bufeta.

 

A Catalunya van morir 2.423 persones per càncer de còlon l'any 2020 (1.762 a Barcelona, 279 a Tarragona, 220 a Girona i 162 a Lleida). Va ser el segon tipus de càncer que més morts va causar, per darrere del càncer de pulmó (3.548 defuncions) i per davant del càncer de pàncrees (1.161). El cribratge poblacional del càncer colorectal és eficaç per reduir la mortalitat per aquest càncer. Totes les persones de risc mitjà, és a dir, entre 50 i 69 anys, tenen dret a poder participar en aquesta mesura preventiva.

 

Aquest dret només estarà garantit quan els programes de cribratge poblacional d'aquest càncer arribin a una cobertura (entesa com una invitació a participar) propera al 100% de la població diana, com és el cas de Catalunya. Durant la pandèmia, però, els programes de cribratge es van aturar i es va arribar a una taxa de cobertura d'un 60% amb una taxa de participació del 40%. Per aquest motiu, el dimecres 31 de març l'AECC-Catalunya contra el Càncer es reunirà amb el coordinador de l'Oficina de cribratge en càncer, Josep Alfons Espinàs amb la finalitat de saber quan es convocarà al 40% de la població diana restant per poder arribar al 100% de la cobertura, perquè no s'ha convocat encara a aquestes persones i quins van ser els criteris de selecció. Un Acord Contra el Càncer que uneixi a tota la societat

 

L'AECC demana que tota la societat espanyola s'uneixi a aquest acord perquè es pugui garantir el dret a què tota la població en edat de risc pugui accedir als programes de cribratge de càncer independentment del seu lloc de residència. El darrer objectiu és acabar amb la iniquitat que provoca la desigual implantació d'aquests programes i que totes les persones tinguin les mateixes oportunitats d'enfrontar-se al càncer.