Catalunya Diari

L’Associació Contra el Càncer torna a 'treure pit' contra la vulnerabilitat que genera el càncer de mama

A Lleida, s’ha tornar a posar en marxa la campanya d’aparadors en rosa, on centenars de botigues de la demarcació decoren els seus aparadors amb articles rosa

Amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer de Mama, que cada any té lloc el 19 d'octubre, l'Associació Contra el Càncer torna a llançar la campanya 'Treu Pit' i posa de manifest que el càncer de mama fa més vulnerables a les dones que desenvolupen aquesta malaltia.

L'organització fa una crida social per a corregir la iniquitat que existeix entorn del càncer i, concretament en el càncer de mama, del qual es van diagnosticar 33.875 nous casos l'any passat a Espanya i que provoca que el 15% de les dones que tenen aquesta malaltia estigui en situació d'extrema vulnerabilitat econòmica i laboral.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La vulnerabilitat de la dona amb càncer de mama

El càncer és igual per a totes les persones, però no totes les persones som iguals enfront del càncer. En l'estudi de l'Associació Contra el Càncer 'Toxicitat financera en el càncer de mama', aquesta afirmació és evident, ja que s'estima que un diagnòstic de càncer de mama genera de mitjana, entre despeses directes i pèrdua d'ingressos, 41.834€ durant la malaltia.

Així, una dona amb càncer de mama té unes despeses directes de 9.242€ i una pèrdua d'ingressos de 32.578€ durant la malaltia. Si en el moment del diagnòstic la dona està en atur, cobra un salari per sota del mínim interprofessional o és autònoma, la situació s'agreuja provocant que el 15% de les diagnosticades passin a entrar en un estat de vulnerabilitat laboral.

L'estudi també assenyala que gairebé un 34% de les malaltes ha perdut el seu treball o s'ha vist obligada a deixar-lo a causa de la malaltia; el 70% ha perdut el seu salari o gairebé tots els seus ingressos i prop del 36% es veu obligada a perdre 11 mesos de treball.

El càncer de mama, el segon més freqüent per darrere del de càncer de còlon i seguit pel càncer de pròstata, afecta actualment a 33.835 persones a Espanya i genera desigualtat a l'hora d'enfrontar-se a la malaltia. Corregir aquesta iniquitat és l'objectiu de l'Associació, implicant a tota la societat i treballant per a donar resposta a les necessitats de les persones més vulnerables a causa de la malaltia.

Imatge d'una taula de l'AECC d'Agramunt
Lleida se suma al Dia Mundial Contra el Càncer de Mama | LleidaDiari.cat

'Treu pit' per les més vulnerables

En aquesta nova edició, l'Associació torna a 'treure pit' per les dones més vulnerables. La campanya està orientada a assenyalar l'agreujament de la vulnerabilitat que provoca un diagnòstic de càncer en la dona. A més, l'Associació també demana ajuda a la societat per a continuar donant serveis i arribar a més dones amb extrema vulnerabilitat a través dels seus serveis gratuïts d'atenció social, psicològica i orientació sanitària.

Per aquest motiu, des de l'Associació Contra el Càncer a Lleida, amb el suport de les diferent Juntes Locals, s'han organitzat diferents taules informatives i de venda als municipis de Montgai, Alfarràs, Soses, Balaguer, Agramunt, Barbens, Vila-sana, Arbeca, Belianes Benavent, Tàrrega, Bell-lloc d'Urgell, Bellcaire d'Urgell, Albesa, Golmès, les Borges Blanques, Algerri, Mollerussa, Juneda, Albagés, Alcarràs, Linyola, Rosselló, entre altres.

A més, l'Associació lleidatana ha tornat a organitzar la campanya dels aparadors en rosa. Diferents botigues d'Alpicat, Alcarràs, Miralcamp, Linyola, Arbeca, Ponts, Anglesola, Solsona, Tornabous, Guissona, Ivars d'Urgell, Sidamon, Fondarella, Torregrossa, Vielha, el Pont de Suert, la Seu d'Urgell, la Vall Fosca i Lleida, entre altres, han decorat els seus aparadors amb productes rosa.

Articles solidaris a la venda

D'altra banda, l'Associació, a través de la seva botiga en línia (https://tienda.contraelcancer.es/campanas/campana-mama/), posa a la venda articles solidaris. La recaptació dels quals va destinada als programes d'atenció psicològica i social per a pacients i les seves famílies; i a fomentar la recerca en càncer de mama.

La solidaritat de tots permetrà prestar més serveis a les dones més vulnerables enfront del càncer de mama per a cobrir les seves necessitats i garantir que s'enfronten al càncer amb les millors condicions.


Comentaris

envia el comentari