Catalunya Diari

Els agricultors catalans preparen les seves primeres eleccions virtuals

Un total de 20.609 professionals tenen dret a vot

Imatge de la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà
Agricultura presenta l'operatiu de les primeres eleccions agràries de Catalunya pel sistema de votació electrònica | LleidaDiari.cat

Els pròxims dies 25 i 26 de març, se celebraran les eleccions per determinar la representativitat de les organitzacions professionals agràries a Catalunya durant un període de cinc anys. Les eleccions agràries 2021 són les primeres que es fan amb votació electrònica mitjançant un sistema consensuat amb les organitzacions professionals agràries que tenen representació a la Taula Agrària.

"Som el primer Departament de la Generalitat que engega un procés d'aquestes característiques amb totes les complexitats que suposa i, al mateix temps, conscients del pas endavant que signifiquen aquestes eleccions agràries, en el camí de millorar els processos electorals i adaptar-los al segle XXI". Així ho ha explicat la consellera d'Agricultura en funcions, Teresa Jordà, en la presentació de l'operatiu previst per aquestes eleccions.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La votació s'iniciarà el dia 25 a les 9 hores i continuarà ininterrompudament fins a les 24 hores per mitjans electrònics de manera remota. Alhora, el Departament ha habilitat 209 punts d'assistència al vot electrònic, distribuïts arreu del país, que estaran oberts de les 9 a les 18 hores per a aquells electors i electores que optin per exercir el vot electrònic en algun d'aquests punts d'acompanyament. El 26 de març serà el segon i darrer dia de votació, que només es podrà fer per mitjans electrònics presencialment en 69 punts d'assistència, de 9 a 18 hores.

Certificats electrònics qualificats

De l'1 al 16 de març, totes aquelles persones físiques o professionals autònoms que encara no disposin d'un dels certificats electrònics qualificats, com per exemple l'IdCAT Certificat, tenen l'oportunitat d'activar un mecanisme d'identificació biomètric, per mitjà d'un sistema pioner de vídeo-identificació a través del telèfon mòbil que proporciona una clau d'un sol ús per poder votar. Trobareu més informació sobre com fer-ho al web del Departament.

Les persones jurídiques han d'exercir el vot electrònic en la modalitat de forma remota amb el certificat electrònic qualificat del seu representant. Es poden consultar els certificats electrònics qualificats a la pàgina web https://sedeaplicaciones.minetur.gob.es/Prestadores

Màxima seguretat enfront de la COVID-19

Els punts d'assistència a la votació electrònica s'han distribuït arreu de Catalunya segons el nombre d'electors de cada comarca. Aquests espais estan emplaçats en seus del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, en ajuntaments i en els Punts TIC que gestiona el Servei d'Inclusió i Capacitació Digital del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública.

Aquests punts per a la votació electrònica presencial s'han establert aplicant un criteri de distància entre el domicili de l'elector/a i el punt d'acompanyament a la votació de manera que la durada del desplaçament necessari no requereixi més de 20 minuts. En tots aquests punts, s'aplicaran les mesures i els protocols COVID-19 necessaris, i estaran assistits per una persona habilitada com a representant del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Més concretament, la demarcació de Barcelona comptarà amb 13 punts d'assistència, la demarcació de la Catalunya Central, amb 30 punts, Lleida en tindrà 58, 30 punts més s'ubicaran a les comarques de Girona, la demarcació de Tarragona comptarà amb 22 punts d'assistència, la demarcació de les Terres de l'Ebre, amb 23 punts d'assistència, 12 la demarcació del Penedès i, finalment, l'Alt Pirineu i l'Aran tindrà 21 punts.

El 25 i 26 de març estan cridats a votar 20.609 electors. D'aquests, 1.365 corresponen a la demarcació de l'Alt Pirineu i Aran; 1.084, a la de Barcelona; 1.123, a la del Penedès; 2.588, a la Catalunya Central; 2.548, a la demarcació de Girona; 7.832, a la demarcació de Lleida; 1.636, a la demarcació de Tarragona, i 2.433, a la demarcació de les Terres de l'Ebre. En aquestes eleccions, es presenten quatre candidatures: Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Asociación Agraria-Jóvenes Agricultores (ASAJA) i Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos (UPA).

Totes les garanties

Les eleccions dels pròxims 25 i 26 de març representen un canvi important respecte dels anteriors comicis que s'han celebrat. Amb la modificació de la Llei 17/2014, de 23 de desembre, de representativitat de les organitzacions professionals agràries, s'introdueix la modalitat de vot electrònic de manera que, mitjançant aquesta convocatòria, es determina que les Eleccions Agràries 2021 se celebraran únicament pel sistema de votació electrònica.

El sistema de votació electrònica es compon del cens universal, una urna electrònica i la plataforma tecnològica de votació electrònica, que ha estat adjudicada a l'empresa especialitzada MINSAIT, responsable tecnològic de processos electorals arreu del món. D'altra banda, la tasca d'auditoria del procés electoral de vot electrònic que ha de verificar el compliment de les garanties que preveu l'article 46.1 de la Llei 17/2014, de 23 de desembre, és un servei que ha estat adjudicat a AGTIC Assessorament i Gestió en TIC, equip auditor amb experiència en la verificació del funcionament correcte de plataformes de vot electrònic i auditoria de la seguretat en altres processos electorals.

En aquest repte d'organitzar les primeres eleccions amb votació electrònica, que inclou un innovador sistema de clau d'un sol ús per a l'autenticació de la persona electora, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha comptat amb l'assessorament del director d'Innovació i Dades del CTTI, Lluís Anaya, del director general de Participació Ciutadana, Ismael Peña-López, del director general d'Atenció Ciutadana, Jordi Graells, i de l'especialista en processos electorals i membre del "Observatorio del Voto Electrónico", Josep Maria Reniu, que és també professor titular de la Universitat de Ciència Política i de l'Administració (UB). D'altra banda, l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya és l'encarregada de vetllar per la seguretat informàtica de l'aplicació, la infraestructura i les comunicacions emprades en el procés electoral.

Què està en joc en aquestes eleccions?

Aquestes eleccions determinen la representativitat de les diferents organitzacions professionals agràries als òrgans col·legiats de l'Administració, com ara la Taula Agrària, les Taules Sectorials (de la Fruita, de la Flor i Planta Ornamental, de l'Oli, etc.), el Consell Català de l'Alimentació, el Consell de Caça de Catalunya i les Juntes Consultives de les Reserves Nacionals de Caça, entre d'altres. La representativitat s'establirà a partir del percentatge de vots obtinguts per cada candidatura. El percentatge necessari per adquirir la condició d'organització professional representativa és del 15% dels vots vàlids emesos en les eleccions. La llei marca en cinc anys el termini entre convocatòries.

Les primeres eleccions agràries van tenir lloc l'any 1994 i, posteriorment, se n'han fet els anys 1998, 2002, 2007, 2011 i 2016. El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació disposarà un desplegament de seguiment i informació de la jornada electoral de dijous i divendres de 440 persones entre treballadors del Departament i personal dels diferents ajuntaments catalans. L'oficina de comunicació informarà permanentment de tota la informació electoral, amb avanços de participació i l'escrutini.


Comentaris

envia el comentari