Catalunya Diari

Aixequen una acta a un food truck del Rumm Festival per no tenir registre sanitari

L'organització assegura que aquest requeriment no és necessari en establiments mòbils

Imatge del RUMM Festival
Imatge del RUMM Festival | Facebook Rumm Festival

Agents de la Guàrdia Urbana de Lleida van aixecar dissabte al vespre una acta administrava, a un dels food trucks instal·lat als Camps Elisis, amb motiu del Rumm Festival Gastronòmic, perquè no disposava del permís municipal, que prèviament li havia estat denegat per incompliment de la normativa sanitària.

La Paeria havia rebutjat el dia anterior 15 de les 23 sol·licituds presentades per l'organització de la trobada gastronòmica, perquè, després de la inspecció sanitària efectuada per la veterinària municipal, tan sols vuit complien amb els requisits indicats a la normativa, segons ha explicat el tinent d'alcalde i regidor de les Polítiques per als Drets de les Persones, Xavie Rodamilans. «Les altres no s'han autoritzat per no tenir número de registre alimentari del seu lloc d'origen ni de cap altre indret», ha dit Rodamilans.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La Paeria considera que el primer és garantir les condicions de salut pública d'aquests esdeveniments

La presència dels agents de la Guàrdia Urbana que realitzaven la inspecció en el recinte dels Camps Elisis també ha motivat que altres food trucks hagin tancat l'establiment, de forma voluntària sense necessitat de cap requeriment. Xavier Rodamilans ha volgut assenyalar que per la Paeria, «el primer és garantir les condicions de salut pública d'aquests esdeveniments». Per aquests motius, la valoració per denegar els permisos a aquests food trucks es va fer amb els serveis municipals de Veterinària i Salut Pública, a més del de Mercats. «Com a responsable municipal, tinc l'obligació de vetllar per la salut alimentària de tots els ciutadans. Així com aplicar les normatives de prevenció en matèria de salut publica, que evitin conseqüències en alguns casos gravíssimes».

Rodamilans també ha explicat que el responsable de la coordinació del Rumm Festival «estava assabentat des de fa més d'un any que era un requisit imprescindible complir la normativa sanitària, entre altres coses per evitar un brot de salmonel·la, com la que va tenir lloc al Pride Barcelona, el passat 30 de juny, on hi va haver 29 afectats, que van requerir atenció hospitalària, per una food truck, que va servir menjar ràpid». Malgrat tot això, el responsable de la salut municipal ha explicat que la Guàrdia Urbana ha informat de l'autorització d'una novena sol·licituds, ja que el peticionari havia pogut presentar el número de registre que l'autoritza poder manipular aliments.

La versió de l'organització de l'esdeveniment

L'organització del Rumm Festival no ha trigat a reaccionar a les informacions de la Paeria i ha explicat que, precisament, dilluns passat de forma presencial es va entregar tota la documentació dels food trucks necessària als serveis municipals. No obstant això, no és fins divendres a les 14.50 hores, quan els serveis municipals tanquen a les 15.00 i tots els food trucks ja estaven instal·lats als Camps Elisis, quan la Paeria informa que només vuit d'ells podran vendre menjar, que la resta es queda fora per no disposar d'un registre sanitari.

Segons l'organitzador, aquest registre sanitari no és necessari per a les food trucks tal com s'especifica a la normativa actual, ja que només se'ls hi concedeix a obradors o serveis fixes com a restaurants. Fins i tot, afegeixen, que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, també els assegura que els food truck no necessiten aquest tipus de registre.

Entre els participants al Rumm Festival de Lleida està present el president de l'Associació de Food Trucks de Catalunya i, segons ha afirmat, «és la primera vegada que es veta» aquests food trucks per no tenir el registre sanitari. Davant aquesta situació, des de l'organització del festival es pregunten per què la Paeria és l'únic ajuntament nacional que demana aquest registre. De fet, afegeixen, un dels food trucks ve de Torrefarrera i l'ajuntament d'aquesta localitat lleidatana els hi ha negat el registre per no ser, precisament, un establiment fix. A més a més, la majoria d'aquests food truck han viatjat per tota Espanya sense cap mena de problema i, en totes les ciutats han tingut inspeccions i en cap d'elles han patit cap incidència.

 

Un food truck que fa tres mesos ja havia estat a Lleida sense cap problema

D'altra banda, des de l'organització lamenten que l'única food truck per la qual s'ha aixecat acta, sigui una que ja va estar present a la festa medieval que va tenir lloc fa uns mesos als carrers Cardenals Remolins i Democràcia de Lleida. En aquest sentit, afirmen que aquesta food truck «va estar fa tres mesos present a Lleida amb els mateixos permisos i certificats i la Paeria va donar el vistiplau i van poder treballar». Per aquest motiu, «no entenem com en tres mesos ha pogut canviar la normativa, si ha sigut així, demanaríem que ens la facin arribar».

En relació a la intoxicació per salmonel·losi del Pride 2019, l'organització assegura que no serà ni el primer ni l'últim cas, «però no només en food trucks, sinó en qualsevol bar o restaurant». «Els nostres foodtrucks compleixen amb tota la normativa vigent i, per tant, buscarem explicacions a l'Ajuntament de Lleida i demanen que ens ensenyin l'ordenança que explica que el registre sanitari és necessari per a treballar a la ciutat. És això una veta? No volen food trucks a Lleida?», es pregunta l'organització. Finalment, manifesten haver rebut nombroses mostres de suport a les xarxes socials per diferents associacions de food trucks i demanen als lleidatans que segueixin donant suport a aquesta iniciativa que ha arribat ja a la seva setena edició amb un indiscutible èxit i bona acollida per part de la societat lleidatana.


Comentaris

envia el comentari