Catalunya Diari

L'Ajuntament de Lleida aprova un increment de l'1,4% de les taxes municipals

L'oposició, que defensava una congelació dels tributs, critica el govern per augmentar la càrrega impositiva als ciutadans

Pla obert del Ple de la Paeria de Lleida
Pla obert del Ple de la Paeria de Lleida | LleidaDiari.cat

El Ple de l'Ajuntament de Lleida ha donat llum verda a l'augment dels impostos i taxes municipals, que en la majoria dels tributs anirà d'acord amb l'increment de l'IPC i serà l'1,4%.

La proposta d'ordenances fiscals 2020 ha prosperat amb els vots favorables del govern d'ERC, JxCat Lleida i el Comú, que han justificat que la pujada respon a la voluntat de reduir el deute municipal i mantenir la qualitat dels serveis. Els grups del PSC, Cs i PP han advocat per mantenir la congelació dels darrers set anys i han acusat l'equip de govern d'incomplir el seu compromís de no incrementar la càrrega fiscal als ciutadans.

 

El govern ha tombat l'aprovació del compte general de la Paeria del 2018

D'altra banda, el govern ha tombat l'aprovació del compte general de la Paeria del 2018, després que no s'hagin aprovat els comptes de l'EMU corresponents a l'any passat. En aquest sentit, s'ha acordat encarregar un informe economicofinancer sobre la situació de l'empresa.

El Ple extraordinari de la Paeria celebrat aquest dilluns ha aprovat les ordenances fiscals per al 2020, només amb els vots favorables dels tres grups que integren l'equip de govern. A grans trets, la proposta preveu una «actualització» de taxes i impostos municipals en funció de l'increment de l'IPC del darrer any, que és de l'1,4%.

La sisena tinenta d'alcalde i regidora de Recursos Municipals i Hisenda, Montse Pifarré, ha justificat l'increment generalitzat dels tributs per la voluntat del govern de «reduir l'endeutament» i, a la vegada, garantir uns serveis públics de qualitat. L'aposta d'ERC, JxCat i el Comú «avançar cap a la progressivitat fiscal» i l'aplicació de bonificacions que afavoreixin la transició ecològica i una fiscalitat «socialment més justa», ha remarcat.

Pla mitjà de l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i d'alguns dels tinents d'alcalde
Pla mitjà de l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i d'alguns dels tinents d'alcalde | LleidaDiari.cat

Les crítiques de l'oposició

Per la seva banda, l'oposició han criticat que l'increment de taxes i impostos, després de set anys congelats, i han assenyalat que la pujada no s'aplicarà de forma progressiva en funció de la renda sinó que serà «universal» i, per tant, afectarà per igual el conjunt dels ciutadans. PSC, Cs i PP han lamentat que l'equip de govern s'escudi en el deute municipal per justificar l'augment de la càrrega impositiva als ciutadans.

El PSC i Ciutadans han presentat esmenes a la totalitat a les ordenances, que han estat rebutjades en ambdós casos pels vots en contra de l'equip de govern. La proposta d'ordenances aprovada preveu un increment de l'1,4% en la majoria d'impostos i taxes municipals, com en el cas de l'IBI. En el cas d'aquest impost, però, s'aplicarà un tipus de gravamen diferenciat per a immobles d'ús no residencial amb valors cadastrals elevats.

Més IBI per aquells immobles destinats a oficines

Així, hauran de pagar un tipus més elevat en l'IBI aquells immobles destinats a oficines, amb un valor cadastral superior als 350.000 euros; a ús industrial (470.000 euros); comercial (350.000 euros); immobles d'ús sanitari (950.000 euros); d'oci i hostaleria (1,5 milions d'euros), i immobles que acullen espectacles (amb un valor cadastral de més d'1,5 milions d'euros). D'un total de 111.850 immobles de la ciutat s'aplicarà un gravamen més elevat en l'IBI a 665. En aquests, s'aplicarà un tipus de fins a l'1,20, mentre en la resta serà del 0,957 general.

Així mateix, s'exigirà un recàrrec del 50% als immobles d'ús residencial que es trobin desocupats de caràcter permanent, amb l'objectiu de «contribuir a resoldre el problema de l'habitatge a Lleida». Serà condició per aplicar aquest recàrrec que els propietaris posseeixin tres o més immobles residencials desocupats, segons ha remarcat Pifarré.

Les bonificacions possibles

D'altra banda, s'estableixen bonificacions en l'IBI destinades a promoure la transició energètica, a millorar la situació de manca d'habitatge social i a protegir les zones amb menys serveis. Per una banda, es bonificarà el 50% de l'impost a aquells immobles que efectuïn instal·lacions fotovoltaiques. També hi haurà una bonificació del 90% a aquelles persones físiques que s'adscriguin al programa de mediació per al lloguer social que gestiona l'Oficina Local d'Habitatge de la Paeria.

També s'estableix una bonificació del 10% per als habitatges situats en sòl rústic en tota la zona de l'Horta, així com en els nuclis de Sucs i Raimat. A la vegada, s'incrementa fins al 95% la bonificació actual del 80% als immobles corresponents a edificacions de naturalesa rústica «indispensables per al desenvolupament d'activitats agràries i ramaderes».

Un increment de la zona blava

Les ordenances fiscals també inclouen un increment de les tarifes de zona blava, d'entorn de un 10% de mitjana. En concret, el preu de la primera hora d'estacionament passa dels 0,95 euros actuals a 1,05 euros; la segona hora, d'1 euro a 1,15 euros, mentre el preu de la darrera mitja hora, passa de 0,50 euros a 0,65 euros. En el cas de les places de zona blava d'alta rotació, la tarifa s'incrementa entorn d'un 20%, de mitjana, passant de 0,025 a 0,03 euros/minut.

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari