Catalunya Diari

Pueyo reconeix «improvisació» amb el refugi de temporers a Lleida

El Govern destaca que s'han multiplicat per 14 les sol·licituds rebudes enguany per treballar a la campanya de la fruita

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo
L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo | LleidaDiari.cat

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha sortit al pas de les crítiques d'aquests últims dies relacionades amb l'atenció als temporers i ha qualificat «d'hipòcrites» aquells que critiquen que amb el refugi de temporers s'està fent un «efecte crida», ja que, si no hi és, «estem dient a les persones que dormin al carrer», ha dit.

Sobre el refugi ha reconegut «improvisació» tot i que l'ha explicat per la «falta de temps» i ha anunciat que, de cara a l'any que ve, l'objectiu és buscar un espai que es pugui habilitar durant tot l'any per donar resposta a situacions excepcionals com la campanya de la fruita a l'estiu o el pla iglú a l'hivern. 

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Enguany s'han multiplicat per 14 les sol·licituds per treballar a la campanya de la fruita a Catalunya

El vicepresident, Pere Aragonès, per la seva banda, ha destacat que enguany s'han multiplicat per 14 les sol·licituds per treballar a la campanya de la fruita, arribant a les 2.769 de 1.829 persones (1.209 a Lleida). A més, tres de cada quatre persones inscrites no s'havien dedicat a aquesta ocupació, ha destacat. Aragonès ha recordat que el 2012 es van deixar d'aplicar mesures d'ajuda per a la contractació i allotjament de persones que venien a treballar a la campanya de la fruita i ha destacat que enguany s'han recuperat. Això demostra, ha dit, el compromís del Govern amb la campanya agrària per ajudar a ajuntaments, consells comarcals i organitzacions agràries en la contractació de temporers, «amb dignitat", ha dit i també per contractar serveis de suport i d'acolliment. Dels últims, s'han contractat 54 persones, amb una inversió de 629.000 euros.

Tot i que dels treballadors contractats per la campanya de la fruita no han facilitat dades globals, ha concretat que 120 persones procedeixen del programa de renda garantida de ciutadania, 49 són aturats de llarga durada i 30 menors no acompanyats (MENA). Davant el fet que algunes persones a l'atur rebutgen feines a la recollida de la fruita per la curta temporalitat, el conseller de Treball, Chakir El Homrani, proposa que es pugui aturar la prestació mentre es treballa a la fruita i quan s'acaba el contracte, seguir cobrant l'atur sense haver d'iniciar un altre cop tot el procediment. «S'ha de buscar la fórmula per donar més estabilitat a les persones que es vulguin dedicar a la fruita», ha dit.

80 persones dormen al refugi de Balàfia

Pel que fa al nou refugi de temporers, traslladat de Cappont a Balàfia, la primera nit de dimecres hi ha dormit 89 persones, segons ha explicat Pueyo. Ha afegit que van decidir traslladar l'espai perquè la capacitat és major, les instal·lacions millors.

Pueyo ha insistit però a, de cara l'any vinent, cal buscar un espai que ofereixi «més garanties per no haver de córrer», com enguany. Ha afegit que el primer pas és recollir les dades de les persones que s'acullen actualment al refugi i que dormen al carrer, saber quin tipus de contractació tenen per buscar un espai depenent de les necessitats per «fer front a situacions diverses». «Hem d'intentar no trigar 30 anys més a trobar un model de gestió per la campanya de la fruita», ha conclòs.

 

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari