Catalunya Diari

Alerten que el tancament de l'escola Cervantes abocarà molts infants al fracàs escolar

Les mestres i exmestres de l'escola consideren que tancar el centre no és la solució per resoldre els problemes que té el barri

L'anunci del Departament d'Educació de tancar progressivament l'escola Cervantes de Lleida, començant per les línies de P3, ha originat queixes dels mateixos professors, sindicats i també partits polítics. CGT Ensenyament Lleida per exemple, ha alertat que el tancament de l'únic centre educatiu del Centre Històric, amb 87 alumnes de màxima complexitat, abocarà molts infants a la no escolarització. 

Critiquen que Educació justifiqui la decisió per la baixada de la natalitat, en comptes d'aprofitar-ho per baixar les ràtios, i per acabar amb la segregació escolar, mentre segueixen subvencionant escoles concertades i que segreguen per gènere.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

No és la solució per resoldre els problemes que té el barri

Les mestres i exmestres de l'escola consideren que tancar el centre no és la solució per resoldre els problemes que té el barri, ja que asseguren que per a molts alumnes aquesta escola és el seu únic context de normalitat i que tancar-la durà a un augment del fracàs escolar.

  

Els professors i exprofessors, a través d'una carta, s'han oposat al «desmantellament» de l'escola pública i han respost al departament que l'educació no és una «mercaderia». Pel que fa a l'argument de la baixada de la natalitat, les professores recorden que la majoria de famílies d'aquesta escola tenen una mitjana de sis fills i que per tant aquest argument no és vàlid en aquest cas. A més, diuen, si el pròxim curs els infants de P3 no poden començar amb els seus germans, les famílies optaran per no escolaritzar-los. Així, pregunten a ERC si estan buscant alternatives i els demanen que pensin en el benestar dels alumnes.

L'opinió del sindicat CGT

També s'hi ha mostrat públicament en contra del tancament el sindicat CGT, que ha qualificat la decisió d'«aberrant». Consideren que els motius de la baixada de la natalitat i d'acabar amb la segregació escolar són una «farsa» i que la veritable raó és «política» per denigrar l'escola pública per justificar en un futur les injeccions de capital als centres concertats i seguir perpetrant, d'aquesta manera, la privatització de l'ensenyament.

Des del sindicat denuncien que mentre «s'esmolen les tisores» per retallar més grups a l'educació infantil pública se segueixen mantenint els concerts amb aquells centres, molts ells considerats d'elit, que segreguen l'alumnat per sexes. Asseguren que en els darrers anys s'han desviat 180 milions d'euros de diner públic per sostenir setze centres educatius vinculats a l'Opus Dei.

Defensen, per una banda, que la baixada de la natalitat hauria de ser una oportunitat per baixar les ràtios d'alumnes per aula i atendre millor així les seves necessitats, millorar la inclusió i la qualitat pedagògica. Lamenten que malgrat la feina «impecable» del professorat, la decisió d'eliminar les línies de P3 farà que l'escola mori. «Les famílies ja hi perden la confiança, i és clar, en cas que hi portin germans més grans, és molt probable que els acabin matriculant a una altra escola on podran anar amb els germans petits, per una qüestió pràctica», alerten.

 

El PSC, contrari al tancament

En l'àmbit polític també s'hi ha pronunciat en contra del tancament el PSC. El cap de l'oposició a la PaeriaFèlix Larrosa, ha anunciat que demanarà una audiència pública a la Paeria abordar aquest assumpte i ha mostrat la seva «disconformitat total» amb el tancament del centre. Larrosa ha manifestat que «Lleida requereix centres educatius de qualitat, proximitat i compromesos amb el barri, tal com garanteix l'escola Cervantes».

Considera que el tancament del centre suposaria «perdre l'essència d'un barri com el Centre Històric» i que posaria en risc valors com els de la «convivència, la integració i la cohesió». El cap de l'oposició ha afirmat que la segregació escolar no es combat tancant una escola, sinó mantenint espais educatius.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari