Catalunya Diari

Amancio Ortega fa una important donació que es tradueix en nous equipaments per als hospitals lleidatans

Uns 37 milions d'euros es destinaran a renovar equipaments de radioteràpia, i la resta a la substitució d'equipaments de cribratge i diagnòstic del càncer de mama

Amancio Ortega dona 47 milions d'euros als hospitals catalans | Cedida

El president Carles Puigdemont ha signat aquest divendres l'acord amb la Fundació Amancio Ortega, amb què el propietari d'Inditex donarà als hospitals catalans 47 milions d'euros per a la lluita contra el càncer. En concret, uns 37 milions d'euros es destinaran a la renovació d'equipaments de radioteràpia, i 9,84 milions a substituir 43 mamògrafs amb màquines d'última generació. De tota la seva fortuna, Amancio Ortega ha decidit donar un total de 320 milions d’euros a diversos hospitals públics de tot l'Estat, per tal que aquests puguin millorar la tecnologia i els equipaments dels serveis d’oncologia. 

Els nous aparells s'ubicaran a centres sanitaris de tota Catalunya. En concret, dels divuit equipaments de radioteràpia que es donen, catorze es destinaran als hospitals de Barcelona, com l'hospital de la Vall d'Hebron, el de Santa Creu i Sant Pau, i el Clínic, que rebran tres cadascú. Altres dos arribaran a l'ICO de Girona, un a l'Arnau de Vilanova de Lleida, i un altre a l'Hospital de Santa Creu de Tortosa, mentre que en el cas de Tarragona no s'ha destinat cap equipament.

Sobre els 43 mamògrafs d'última generació, aquests arribaran a molts més punts del nostre país. Una vegada més, destaca la regió sanitària de Barcelona, que és la que més aparells rebrà: un total de 24, que s'incorporaran tant centres hospitalaris com a Centres d'Atenció Primària. En el cas de Tarragona, són cinc els nous equipaments, que arribaran als principals centres hospitalaris, mentre que a Girona n'arribaran tres i a Lleida dos. Les Terres de l'Ebre rebran tres aparells, i a l'Alt Pirineu i l'Aran arribaran dos mamògrafs digitals. Amb aquesta donació, totes les màquines d'aquest tipus al nostre país seran digitals. La llista completa de centres que renovaran els seus aparells es pot consultar aquí. Per ara, també s'han signat acords amb altres comunitats, com en el cas d’Andalusia, on donarà 40 milions d’euros, o Galícia, on destinarà 17 milions.  

El president de la Generalitat ha destacat, en senyal d'agraïment, «la cultura del mecenatge», que ha qualificat de «senyal de país i societat dignes, decents, en les quals se sumen esforços públics i privats per millorar les condicions dels ciutadans». Amb aquesta donació, el president d'Inditex reitera el seu interès per millorar el tractament del càncer a Espanya, on cada any es diagnostiquen més de 200.000 casos. La intenció és que els centres mèdics tinguin la tecnologia necessària per a realitzar diagnòstics i tractaments del càncer, amb equipaments actualitzats. 


Comentaris

envia el comentari