Catalunya Diari

Amplien els cribratges poblacionals a barris i municipis de la Regió Sanitària de Lleida

Salut detecta 27 positius amb els prop de 10.000 tests d'antígens fets en cribratges a Ponent des del 23 de novembre

Un ciutadà se sotmet a una prova PCR al Centre Cívic Cal Balsach de Sabadell

Salut detecta 27 positius amb els prop de 10.000 tests d'antígens fets en cribratges a Ponent des del 23 de novembre | LleidaDiari.cat

Salut ha detectat 27 positius per covid-19 amb els 9.797 tests d'antígens efectuats entre el 23 de novembre i el 10 de desembre en els cribratges intensius duts a terme a la Regió Sanitària de Lleida. El Departament continua amb aquesta estratègia i, aquesta i la pròxima setmana, se'n faran a Mollerussa, Alcarràs, Alpicat, Seròs, Juncosa de les Garrigues, Bellpuig, el Soleràs, les Borges Blanques i als barris de Noguerola, Bordeta, Cappont i la Mariola de Lleida.

Salut treballa amb els serveis socials dels consells comarcals i de la Paeria de Lleida i amb entitats socials i associacions, per fer arribar la informació dels cribratges als grups de població més vulnerable o que, per la seva activitat, puguin estar més exposats al virus.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Aquest divendres, es van dur a terme cribratges intensius a Mollerussa, adreçat als municipis de Barbens, Bell-lloc d'Urgell, Bellvís, Castellnou de Seana, el Palau d'Anglesola, el Poal, els Alamús, els Arcs, Fondarella, Golmés, Ivars d'Urgell, Linyola, Miralcamp, Mollerussa, Puiggròs, Sidamon, Torregrossa, Vallverd, Vila-sana i Vilanova de Bellpuig. També se'n fan al barri de Noguerola de Lleida i a Alcarràs, on també se'n faran durant tot el dissabte al poliesportiu municipal.

Salut també ha efectuat aquest dissabte a Seròs, en concret al casal municipal, adreçades als municipis d'Aitona, Almatret, la Granja d'Escarp, Maials, Massalcoreig i Seròs. Dissabte i diumenge se'n faran a la sala Unió d'Alpicat, adreçat als municipis d'Albesa, Alcoletge, Alpicat, Benavent de Segrià, Corbins, la Portella, Rosselló, Torrefarrera, Torre-serona, Vilanova de la Barca i Vilanova de Segrià.

Més proves la setmana que comença

La setmana vinent, Salut durà a terme un cribratge a Juncosa de les Garrigues, en aquest cas adreçat als municipis de Bellaguarda, Bovera, el Soleràs, els Torms, Granyena de les Garrigues, Juncosa de les Garrigues, la Granadella i Llardecans. Les proves es faran dilluns al matí al consultori local de Juncosa. Dilluns i dimarts, se'n farà a Bellpuig, adreçat als municipis de Belianes, Bellpuig, els Omells de Na Gaia, Llorenç de Rocafort, Maldà, Preixana, Rocafort de Vallbona, Rocallaura, Sant Martí de Maldà, Seana i Vallbona de les Monges.

Dilluns i dimarts a la tarda també es farà un cribratge a centre cívic de la Mariola. Dimarts al matí, es duran a terme proves de detecció ràpida de la covid-19 al consultori local del Soleràs, adreçades als municipis de Bellaguarda, Bovera, el Soleràs, els Torms, Granyena de les Garrigues, Juncosa de Les Garrigues, la Granadella i Llardecans.

Dimecres, 16 de desembre, a la tarda, Salut farà un cribratge a la Llar de Jubilats del barri de la Bordeta de Lleida. Dijous i divendres, dies 17 i 18 de desembre, es duran a terme proves al pavelló de l'Oli de les Borges Blanques. En aquest cas, adreçades als municipis d'Arbeca, Castelldans, Cervià de les Garrigues, el Cogul, el Vilosell, els Omellons, Fulleda, Juneda, l'Albagés, l'Albi, l'Espluga Calba, la Floresta, les Borges Blanques, la Pobla de Cérvoles, Tarrés i Vinaixa. I, dissabte, dia 19, Salut farà un cribratge al pavelló del barri de Cappont de Lleida.

La tècnica que s'utilitza és el test antigènic ràpid

En els diferents cribratges intensius previstos a la Regió Sanitària de Lleida, la tècnica que s'utilitza és el test antigènic ràpid, que permet conèixer el resultat en pocs minuts. Tot i que la mesura està dirigida a la població asimptomàtica a partir de setze anys, Salut vol fer arribar els cribratges especialment a les persones amb dinàmiques socials que afavoreixen la transmissió del virus per tal d'incrementar la detecció de casos positius. I, és que de les 9.797 proves que s'han fet entre el 23 de novembre i el 10 de desembre en tota la regió, només 27 han resultat positives.

L'estratègia de fer proves a la comunitat es fa per aturar l'extensió del virus, és a dir, per assegurar que persones infectades no el transmetin a altres persones. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones contagiades, ja que n'hi ha que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn. Des de Salut recorden la importància de fer l'aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas. Els cribratges intensius de la Regió Sanitària Lleida compten amb la col·laboració dels diferents ajuntaments, els consells comarcals, entitats socials, Creu Roja, l'Institut Català de la Salut i el Servei de Vigilància Epidemiològica de Salut Pública.

D'altra banda, les proves per a la detecció de la covid-19 a les persones amb símptomes es continuen fent, com fins ara, als centres d'atenció primària (CAP) i als centres d'urgències d'atenció primària (CUAP). Salut recorda que un resultat negatiu de qualsevol test per a la detecció de la covid-19, com és el test antigènic ràpid, no eximeix de continuar respectant totes les mesures de protecció i prevenció envers la malaltia, especialment dur mascareta, mantenir la distància de seguretat i rentar-se bé les mans.


Comentaris
Miquel
Miquel Aquets cribatges estan molt bé i són necessaris, però tenen una errada important de partida. No hauria de dependre de la voluntat de la gent sinó de paràmetres matemàtics objectius. Tal com està plantejat i va la gent mentalitzada, la gent responsable o que vol col·laborar.En queden fora els negacionistes, els passotes i els incívics. Hi ha un cens definit a totes les poblacions. Haurien de ser les matemàtiques aleatòries objectives qui decidís qui s'hi sotmet. Fetes com ara principalment

envia el comentari