Catalunya Diari

Un antidisturbis que va actuar a Lleida l'1-O: «Allò no va ser una massacre»

Marchena frena preguntes de Salellas sobre si els agents es van interessar per les persones ferides que van veure

Els sanitaris s'enduen un dels ferits
Els sanitaris s'enduen un dels ferits després de la càrrega de la policia espanyola al CAP de Cappont de Lleida | LleidaDiari.cat

Un agent antidisturbis (número 99.306) que va actuar al Cap Cappont de Lleida l'1-O ha reconegut que «pràcticament» no hi va haver ferits i ha defensat l'actuació policial mentre li preguntava el lletrat de Cuixart, Benet Salellas. «Allò no va ser una massacre com alguns volen vendre, va ser una actuació exemplar», ha defensat.

Un altre agent (110.336) ha reconegut que va veure com atenien una persona que estava a terra. «Es va interessar per ell?», li ha demanat. Una pregunta que ha tallat en sec el president, Manuel Marchena. Salellas s'ha queixat i ha dit que havia de preguntar allò que tenia inclòs en el seu escrit de defensa. «Pregunti només per fets que tinguin transcendència jurídica i no ho té preguntar pel sentiment piadós a un agent de l'ordre, ho hagi inclòs a l'escrit o no», li ha retret. Altres agents han relatat que hi havia nens en primera línia i també una persona amb cadira de rodes a l'EOI de Lleida.

Queixes tant de la fiscalia com del president del tribunal

L'estratègia de l'equip de defensa del president d'Òmnium (centrada en el concepte 'Jo acuso') ha provocat les queixes tant de la fiscalia com del president del tribunal. Aquest dimarts la fiscal Consuelo Madrigal va interrompre a l'advocada Marina Roig quan estava preguntant si els agents van entrar en una escola trepitjant gent. La fiscal es va queixar que semblava que era un judici a l'actuació policial. Aquest dimecres s'ha reproduït la situació, aquest cop amb la intervenció de Benet Salellas que ha preguntat a un agent que estava al Cappont si no va interessar-se posteriorment per la persona que ha dit que estava estesa a terra darrere seu.

Una pregunta que ha tallat en sec Marchena. «Faci preguntes sobre els fets i la transcendència jurídica i no pel sentiment que va tenir un agent que està declarant», ha manifestat. El lletrat de Cuixart ha al·legat que són fets que estan inclosos en el seu escrit de defensa i que, per tant, considerava que podia preguntar-ho. Una afirmació que ha replicat Marchena demanant a Salellas que no discuteixi amb ell. «No faci preguntes que no estiguin dirigides a l'interès del tribunal, si no estem perdent el temps vostè i ens el fa perdre a nosaltres», ha manifestat el president.

Preguntes polèmiques sobre ferits

Aquest dimecres declaren diversos agents que van intervenir en aquest CAP i en altres centres de votació de la capital lleidatana. Un d'ells (número 99.306) ha afirmat que «pràcticament» no hi va haver ferits. Una declaració que ha aprofitat Salellas per preguntar sobre quants ferits va veure. «Recordo que allò no va ser una massacre com alguns han intentat vendre, va ser una actuació exemplar», ha respost.

Després, el lletrat de Cuixart ha intentat preguntar «de què estaven ferits». Però Marchena l'ha tornat a tallar i li ha dit que reformuli la pregunta. «Quines ferides i en quines zones del cos i com es queixaven?», ha qüestionat. L'agent ha dit que es van fer mal a l'hora de treure'ls de terra ja que alguns «s'arrossegaven perquè no hi havia manera de treure'ls».

Tots han coincidit en l'actitud «hostil», la «fustigació» als agents i els insults que van rebre. A un dels agents que ha interrogat Benet Salellas li ha preguntat si a l'institut la Caparrella van treure gent «llençant-los cap a fora». «No ho recordo però sí que oposaven molta resistència, no sé com es pot interpretar això», ha contestat.

Altres agents també han relatat frases que els van dir els votants. Un d'ells ha dit que un home amb la boca «plena d'escuma" els va amenaçar de mort. Un altre agent ha dit que va respondre una dona que els estava increpant i que els demanava votar. «Li vaig contestar que a mi no m'ho havia de dir, que jo portava una ordre judicial», ha explicat. Un altre ha dit que no està acostumat que li diguin «assassí» i un altre policia també ha relatat que quan va caure a terra durant l'actuació li van treure el passamuntanyes. «Em van dir: ara veiem la cara del feixisme».


Comentaris

envia el comentari