Catalunya Diari

L'Arnau de Vilanova alerta dels riscos de relaxar les mesures a Lleida

L'edat mitjana dels ingressats amb coronavirus a Lleida és de 60 anys, una franja d'edat que no està vacunada

El metge responsable de la planta covid de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, José Luis Morales, ha alertat aquest dimecres dels possibles riscos d'una nova relaxació de les mesures perquè, a dia d'avui, «tenim el doble de pacient en planta i el triple a l'UCI que en l'últim desconfinament».

En aquest sentit, Morales ha explicat als mitjans de comunicació que Lleida «es comporta d'una manera diferent» i que, per això, haurien d'aplicar-se les mesures en funció de les necessitats de cada territori. Tot i això, ha aprofitat per fer una crida a la ciutadania i, si finalment s'aixequen les restriccions actuals, «han de saber que cal tenir molta cura, perquè el marge amb el qual treballem és molt fràgil».

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Pla obert de l'entrada principal de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida
L'Hospital Arnau alerta que hi ha el doble de pacients covid a planta i el triple a l'UCI que en l'últim desconfinament | LleidaDiari.cat

L'edat mitjana de pacients ingressats per covid a l'hospital de referència lleidatà és al voltant dels 60, una mica més baixa que fa unes setmanes quan se situava en els 65. En aquest sentit, Morales ha destacat que aquesta disminució dels ingressos de persones més grans es deu a l'avanç de la campanya de vacunació, de manera que no s'ha viscut un «efecte rebot» tan elevat com després de Nadal.

En aquesta nova onada el pacient «s'agreuja més ràpid»

Tot i així, el metge ha afirmat que en aquesta nova onada el pacient «s'agreuja més ràpid» i «tenim menys marge a les unitats de semicrítics per mantenir al malalt i, això, es tradueix en més ingressos a les UCI». De fet, aquesta situació ha portat a plantejar-se a l'Arnau de Vilanova la derivació d'alguns d'aquests pacients a altres hospitals clúster per disminuir la pressió assistencial a Lleida, tal com ja es va fer en els mesos d'estiu.

«En l'última setmana no s'ha traslladat a cap pacient, però és una qüestió que, si tot segueix igual, l'estem valorant perquè el marge ja s'ha sobrepassat i, si ens queda algun llit lliure a UCI, es torna a ocupar ràpidament», ha alertat. Amb relació a la mortalitat, Morales sí que ha afirmat que ha baixat en termes globals, però que segueix existint, sobretot, associada a pacients amb patologies prèvies.

Finalment, ha explicat que el temps mitjà d'ingrés dels pacients covid en planta sol ser d'entre una setmana i vuit dies, per contra, a l'UCI els dies poden arribar fins als 20 o, fins i tot, mesos. Avui dia en hospital té les tres plantes covid completes i segueixen mantenint un equilibri entre altes i ingressos «cada vegada més fràgil». Concretament, l'Arnau de Vilanova compta amb 111 ingressats, 79 en planta i 32 a UCI, l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida amb 25, 18 en planta i 7 a l'UCI, i els hospitals privats amb 40 ingressats, 36 en planta i 4 a l'UCI.


Comentaris

envia el comentari