Catalunya Diari

Arrenca el curs a Lleida «amb moltes ganes», entrades esglaonades, termòmetres i gel hidroalcohòlic

Als instituts Gili i Gaya i Joan Oró han dividit els alumnes per grups al pati, on els han explicat les directrius

Prenen la temperatura als alumnes a l'entrada de l'institut Samuel Gili i Gaya de Lleida
Arrenca el curs escolar a Lleida "amb moltes ganes", entrades esglaonades, termòmetres i gel hidroalcohòlic | LleidaDiari.cat

«Amb moltes ganes». Així arrenca el nou curs escolar a Lleida, tal com han assegurat pares, mares, mestres i alumnes dels instituts Samuel Gili i Gaya i Joan Oró. Els alumnes han arribat de manera esglaonada, depenent el curs, des de dos quarts de nou del matí, i abans d'entrar se'ls ha pres la temperatura i s'han posat gel hidroalcohòlic.

A l'entrada del centre i al pati s'han trobat amb cartells que delimiten l'espai per a cada classe i les directores els han explicat les normes de seguretat que hauran de seguir cada dia. Els alumnes hauran de dur sempre una mascareta posada i una altra de recanvi i als lavabos s'han posat cartells per limitar-ne l'ús per curs.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Mestres, pares i mares tenien «moltes ganes»

Mestres, pares i mares tenien «moltes ganes» que comencés el curs. Confien que tot vagi bé i que no hagin d'aïllar alumnes per contagis de covid-19. Tot i això, són conscients que la possibilitat existeix i des dels centres expliquen que aquest estiu han estat fent formació per poder fer classes a distància en cas de confinament d'algun grup. Per intentar evitar contagis però, cada dia es prendrà la temperatura als alumnes a l'entrada i si algun marca 37,5 graus o més, se l'enviarà cap a casa. Els instituts també han col·locat dispensadors de gel hidroalcohòlic per tot el centre i han marcat a terra els recorreguts que han de seguir els alumnes i la distància que han de mantenir entre ells.

A l'institut Samuel Gili i Gaya també han posat cartells a l'entrada dels lavabos per delimitar l'ús de cadascun a un grup en concret i així evitar l'ús generalitzat dels espais comuns el màxim possible. Si volen comprar alguna cosa a la cafeteria del centre, hauran de respectar la senyalització per fer la cua, entrar per una porta i sortir per una altra i no podran consumir el que comprin a l'interior. També al pati hauran de mantenir les distàncies. Els instituts Samuel Gili i Gaya, Joan Oró i Màrius Torres comparteixen pati i per tant s'ha dividit l'espai en tres zones, una per a cada institut. En cada zona, a més, s'han col·locat cartells per delimitar l'espai per classe. Al pati, els alumnes sortiran també esglaonadament cada 10 minuts.

Un alumne de l'Institut Gili i Gaya de Lleida es posa gel hidroalcohhòlic
Arrenca el curs escolar a Lleida "amb moltes ganes", entrades esglaonades, termòmetres i gel hidroalcohòlic | LleidaDiari.cat

Ni al Gili i Gaya ni al Joan Oró tenen constància que hi hagi cap família que hagi optat per no portar els infants a classe. «Al contrari. Tenien i teníem moltes ganes de començar el curs i hem explicat els protocols a les famílies, que ens han mostrat la seva confiança», ha explicat la directora de l'institut Gili i Gaya, Marina Castellà.

Dades d'inici de curs a Lleida

El curs escolar ha arrencat aquest dilluns a la demarcació de Lleida amb 55.934 alumnes, 1.275 menys que l'any passat. Ho fa també amb 141 professors de baixa a causa de la covid-19. Tot i que Educació ja va dir la setmana passada que ha cobert aquestes baixes i a més ha impulsat 314 places de professors de nova creació, als centres no han notat massa aquests reforços, ja que a la pràctica suposa comptar amb un o dos mestres més.

Pel que fa a les ràtios dels grups escolars, la majoria de centres educatius tenen classes amb entre 14 i 17 alumnes. Això no obstant, en un de cada quatre centres tenen grups per sobre de 20 alumnes. En aquests casos, s'estan prenent mesures per fer desdoblaments i s'ha demanat a les escoles habilitar espais disponibles. En el cas dels instituts Joan Oró i Samuel Gili i Gaya de Lleida, han aconseguit baixar d'uns 30 a uns 25 els alumnes per classe i han separat les taules. També han habilitat l'aula d'informàtica per poder acollir alumnes de batxillerat.

Cartells per separar els alumnes per cursos, a l'Institut Gili i Gaya de Lleida
Als instituts Gili i Gaya i Joan Oró han dividit els alumnes per grups al pati, on els han explicat les directrius | LleidaDiari.cat

483 docents vulnerables

Hi ha també 483 docents vulnerables que necessiten alguna mesura de protecció per poder evitar contagis. D'aquests, 277 han pogut incorporar-se al lloc de treball amb els alumnes i duen mascaretes FP2. A 206 se'ls ha adaptat el lloc de treball al mateix centre per poder fer les classes a distància i a d'altres se'ls ha concedit la baixa perquè no era possible garantir la seva seguretat a causa del seu alt índex de vulnerabilitat.

Entre els professors que no han pogut començar el curs s'hi troben els 8 de l'Institut Joan XXIII de Lleida que van estar en contacte amb un altre professor positiu de covid-19. Tot i que han donat negatiu a la prova PCR han d'estar en quarantena i no tindran l'alta fins al 16 de setembre. En total, sigui per coronavirus o per altres patologies o embaràs, a la demarcació hi ha uns 500 professors (un 8% del total) que estan de baixa i no han pogut començar el curs.


Comentaris

envia el comentari