Catalunya Diari

Arriba la segona edició de ‘Món Solidari, Lleida: Ciutat Solidària’

Participaran un total de 400 estudiants de cinc escoles de la ciutat

Imatge de la presentació a Lleida
Imatge de la presentació a Lleida | LleidaDiari.cat

La Paeria ha presentat aquest dilluns la 2a edició de 'Món solidari - Lleida: Ciutat Sostenible' l'activitat de sensibilització per a centres escolars que treballa l'educació en valors, a partir del coneixement de la realitat que ens envolta i en la qual vivim en clau de solidaritat, tant en l'àmbit local com mundial. Durant la presentació, el regidor Joan Gómez ha manifestat que 'Mon Solidari- Lleida: Ciutat Solidària', pretén consolidar-se com a referent educatiu anual per a treballar diferents temàtiques vinculades a la solidaritat i la diversitat cultural. «Aquest any ens centrarem amb el coneixement dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)», ha explicat. Han acompanyat al tinent d'alcalde en la presentació de les activitats, els representants de Sindicalistes Solidaris, Ramon Moreno, i d'Oxfam Intermón, Pilar García.

  

Els disset Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible - aprovats pels dirigents mundials el setembre de 2015 en una cimera històrica de les Nacions Unides- van entrar en vigor oficialment l'1 de gener de 2016. Amb aquests nous objectius d'aplicació universal, en els quinze anys vinents els països intensificaran els esforços per posar fi a la pobresa en totes les seves formes, reduir la desigualtat i lluitar contra el canvi climàtic i garantir, al mateix temps, que ningú es quedi enrere. En aquesta 2a edició, adreçada a estudiants de 6è de Primària, hi ha previst que participin uns 400 estudiants i cinc escoles: Lestonnac, Joan XXIII, Camps Elisis, Frederic Godàs i Sant Jaume.

El programa de 'Món solidari - Lleida: Ciutat Sostenible' consta de tres parts. La primera és una Guia didàctica amb la qual es treballarà tot el curs a l'aula amb materials específics, entorn els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que es repartiran per totes les escoles. Es proposaran d'activitats temàtiques que es podran realitzar pel mateix professorat dins les diferents matèries curriculars. La segona és la realització d'un circuit vivencial, amb les diferents entitats vinculades als Objectius de Desenvolupament Sostenible, el dijous 16 de novembre, a la plaça Sant Joan, coincidint amb el Dia internacional de la Tolerància.

 

En el decurs de la mateixa jornada, les escoles participants (en petits grups de dotze-quinze alumnes) aniran passant per les paradetes habilitades. Cadascuna de les ONGD que hi col·laboren oferiran una dinàmica amb el material que aportin (exposicions, curtmetratges, jocs...) i, al pas pels diferents espais temàtics, s'anirà aprofundint en la matèria. Es clourà amb una reflexió final, en la qual es deixarà un missatge al mural per la pau i també hi haurà un mercadet de llibres de lectura, on els alumnes escriuran el seu particular missatge per la tolerància.

També hi haurà un taller de xapes, a càrrec de l'associació Trama, on els alumnes podran dissenyar la xapa amb un emblema relacionat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Les ONGD especialitzades que col·laboraran en aquesta acció són: Sindicalistes Solidaris, Banc de Recursos, Oxfam Intermón, Alpicat Solidari, Veïns del Món, Llika i Medicus Mundi Mediterrània. Paral·lelament, està prevista una exposició de l'Associació Alpicat Solidari, titulada 'Mirades per la pau', que s'inaugurarà el pròxim dilluns,13 de novembre, i romandrà al vestíbul de Paeria fins al 20 del mateix mes.

La tercera de les accions previstes en l'activitat 'Món solidari - Lleida: Ciutat Sostenible' són un cinefòrum pels alumnes de 2n ESO i 1r de Batxillerat, que tindra lloc l'11 d'abril, al Teatre de l'Escorxador, per tal de poder reflexionar en aspectes actuals com la pobresa, educació, salut, medi ambient, treball digne. Acompanyaran les projeccions, una exposició en el vestíbul del Teatre, cedida per l'Associació de les Nacions Unides a Espanya, titulada: 'Transformant el món: els Objectius de Desenvolupament Sostenible' i en la qual es podran veure els 17 panells dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de manera molt gràfica i explicativa de cadascun d'ells. Aquesta exposició, després estarà disponible en el pati de la Paeria, des del 12 d'abril fins al 22 del mateix mes, i en el Centre Cívic de Balàfia, del 24 d'abril al 6 de maig.


Comentaris

envia el comentari