Catalunya Diari

Arriben els infants sahrauís que passaran l'estiu a les comarques de Lleida en marc del programa 'Vacances en Pau'

Des de la capital del Segrià els petits es distribueixen entre els diferents municipis d'acollida lleidatans

Alguns dels infants sahrauís que passaran l'estiu a les comarques de Lleida en marc del programa 'Vacances en Pau' | LleidaDiari.cat

Els 34 infants sahrauís que passaran l'estiu a les comarques de Lleida en marc del programa 'Vacances en Pau' han arribat aquest dimecres des dels campaments situats al desert algerià per passar els mesos de juliol i agost en companyia de les famílies acollidores. Des de la capital del Segrià els petits es distribueixen entre els diferents municipis d'acollida lleidatans, que finalment seran un total de tretze. Cal recordar que la primera noia sahrauí -destinada a Ponts- ja va arribar a Catalunya diumenge passat. Durant la seva estada per terres lleidatanes, els infants sahrauís també seran sotmesos a revisions sanitàries per descartar que puguin patir qualsevol patologia.

El programa 'Vacances en Pau', organitzat a la demarcació de Lleida pel Front Polisario en col·laboració amb Sàhara Ponent, ha ampliat finalment el nombre d'infants fins a 34 -quatre més dels previstos originàriament-, els quals seran acollits per famílies dels municipis d'Alcarràs, Alpicat, Bellcaire d'Urgell, Guissona, Ivars d'Urgell, Linyola, Lleida, el Palau d'Anglesola, Ponts, Solsona, Tàrrega i Torres de Segre. Cal remarcar, però, que Ivars d'Urgell, Ponts i Solsona s'han afegit a darrera hora.

El programa d'acollida estival de nens i nenes sahrauís (d'entre deu i catorze anys) inclou un complet programa de revisions sanitàries, ja que els campaments de refugiats pràcticament no disposen d'aparells per fer diagnòstics mèdics. Així, els petits seran sotmesos a un examen pediàtric general al CAP de la seva zona (que inclourà proves de detecció de celiaquia), a més de revisions d'àmbit otorinolaringòleg (Avantmèdic), oftalmològic (ILO) i odontològic (Enéresi, Clínica Mias, Brånemark i doctor Juan de Dios). Tots aquests centres i professionals col·laboren desinteressadament en el programa.

 

Les despeses del programa 'Vacances en Pau' van a càrrec de les famílies acollidores, dels ajuntaments de destinació, a més d'aportacions d'entitats privades i de donatius de persones i entitats anònimes. 'Vacances en pau' té l'objectiu de contribuir al benestar dels infants, que passen dos mesos beneficiant-se de les citades revisions mèdiques i d'una alimentació més equilibrada, i que a més poden conèixer altres cultures i estils de vida. D'altra banda, es pretén conscienciar la societat sobre la problemàtica d'una part important del poble sahrauí, que des de l'ocupació del seu país pel Marroc, fa més de 40 anys, viu en campaments de refugiats situats en ple desert algerià.


Comentaris

envia el comentari