Catalunya Diari

INVITACIÓ:

Uneix-te al nou grup oficial de Facebook de LleidaDiari, info al minut del Coronavirus a Lleida. Clica aquí, T'ESPEREM!

L’art de Lara Costafreda transforma l'Arnau de Vilanova de Lleida

Diversos artistes participen en el projecte Radiació+++ d’humanització del Servei a través de l’art en col·laboració amb la Panera
Imatge de l'artista a l'Arnau de Vilanova
L’art de Lara Costafreda transforma el Servei d’Oncologia Radioteràpica de l'Arnau | LleidaDiari.cat

L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i el Centre d'Art la Panera han fet un altre pas endavant en la millora del Servei d'Oncologia Radioteràpica. Ho han fet mitjançant el projecte Radiació+++, de transformació del Servei a través de l'art.

 

L'artista internacional amb arrels a Llardecans Lara Costafreda ha presentat aquest dilluns el resultat final de la seva intervenció, que ha consistit a pintar l'espai per donar-hi llum i color. A la vegada, ha creat vinils per desmuntar falsos mites de la radioteràpia.

 

  • 🔴 TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

 

A través d'entrevistes individuals i grupals

Lara Costafreda va començar aquest projecte el 2017 sense cap idea preconcebuda, ni estètica ni pel que fa als continguts. A través d'entrevistes individuals i grupals amb professionals sanitaris, pacients, expacients i familiars, va copsar interessos comuns per desenvolupar un projecte que respongués a les necessitats explicitades per tota aquesta comunitat hospitalària. El qüestionari es va centrar en quatre punts: l'espai, la informació de la malaltia, la percepció social i el cost emocional.

 

A partir d'aquestes entrevistes es va decidir millorar l'espai a través d'un projecte que ha consistit a donar llum i color a un entorn gris. També s'han creat vinils per oferir acompanyament psicològic a través de referències visuals, que alhora donen informació per desmuntar falsos mites entorn de la radioteràpia.

 

Els colors triats s'allunyen del blanc hospitalari i s'estenen per tots els espais del Servei, incloent-hi els banys, els vestidors i les escales d'accés al Servei. «Aquest projecte consisteix a utilitzar el disseny com una eina per millorar la vida de les persones, els artistes hem fet de mediadors perquè els pacients expressin les seves necessitats», ha explicat Lara Costafreda durant la presentació.

 

Un impacte positiu en els pacients

Per la seva banda, Moisés Mira, cap del Servei d'Oncologia Radioteràpica, ha afirmat que la incorporació de l'art a l'hospital no només té un efecte estètic, sinó que «realment té un impacte positiu en els pacients, no només psicològic, sinó també físic, tal com demostren diferents estudis científics». Roser Sanjuan, coordinadora del projecte Radiació +++ del Centre d'Art la Panera, ha agraït la generositat dels artistes i de tota la comunitat hospitalària i ha destacat la importància d'apoderar els pacients per promoure canvis en l'entorn hospitalari.

 

Primera Jornada Arts en Salut de l'Institut Català de la Salut

El pròxim 25 de març se celebrarà a l'Hospital Universitari de Bellvitge la 1a Jornada Arts en Salut de l'Institut Català de la Salut (ICS) que té per lema 'L'evidència del rol de les arts en la millora de la salut' i on es presentarà l'Estratègia d'Arts en Salut de la institució.

 

Aquesta Estratègia sorgeix de la voluntat de lideratge de l'ICS en el desplegament del potencial de les arts en l'àmbit de la salut en plena sintonia amb el recent informe de l'Organització Mundial de la Salut What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being? A scoping review. L'informe conclou que «les arts poden jugar un paper important en la prevenció de la malaltia, la promoció de la salut i la gestió i el tractament de la malaltia durant tot el cicle vital de les persones».

 

Malgrat això, la incorporació de les arts dins de les polítiques i intervencions de salut no és un exercici senzill. Cal disposar d'un marc conceptual sòlid i desenvolupar un seguit de metodologies basades en l'evidència que garanteixin accions efectives, segures i enriquidores. La jornada estarà plena de sorpreses relacionades amb les arts i d'innovadors projectes presents i futurs que fomenten la salut a través de l'art.

 

Lara Costafreda

Lara Costafreda Oromí (Llardecans, 1988) és una de les il·lustradores catalanes amb més projecció internacional. Formada en Disseny de Moda i Arts Plàstiques entre Barcelona, Londres i Rio de Janeiro, actualment resideix a Barcelona, on desenvolupa projectes d'il·lustració i direcció creativa per a grans marques, publicacions i agències en l'àmbit mundial. Amnistia Internacional, Cartier, Carolina Herrera, Chanel, Hermès, Heineken, Vogue Magazine o Edicions 62 són alguns dels seus clients.

 

També et poden interessar...Comentaris

envia el comentari