Catalunya Diari

Asaja Lleida nega que existeixi racisme en la campanya de la fruita dolça

Rebutja les acusacions d'entitats que responsabilitzen els productors de la situació dels temporers sense papers

Pla obert de la reunió d'organitzacions agràries i sindicats amb el subdelegat del govern
Asaja Lleida nega que existeixi "racisme" en la campanya de la fruita dolça | LleidaDiari.cat

Asaja Lleida rebutja les acusacions que, des de diferents entitats, s'estan fent contra els pagesos lleidatans, responsabilitzant-los de la situació en què es troben els temporers que han arribat a la zona sense el permís de treball necessari per poder ser contractats en la campanya agrària.

En la reunió d'aquest dimarts a la subdelegació del govern de l'Estat a Lleida, el president d'Asaja Lleida, Pere Roqué ha defensat que els productors «compleixen» el conveni agropecuari del camp i ha assegurat que «el racisme no existeix a la campanya de la fruita de Lleida». «No es pot fer responsables als agricultors de les persones que han arribat sense permís de treball ni de residència i que, per tant, no poden ser contractades», ha indicat.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

 

Una campanya «encara més complicada» per l'emergència sanitària

En relació amb les acusacions de falta d'organització de la campanya, Roqué ha recordat que durant mesos han mantingut contactes amb totes les administracions competents per planificar una campanya «encara més complicada» per l'emergència sanitària provocada per la covid-19. Roqué ha recordat que, «des de sempre, el sector ha vetllat per la seguretat dels seus treballadors i per tenir la situació controlada, tot i les circumstàncies».

En aquest sentit, ha remarcat que molts dels temporers «han arribat a les comarques lleidatanes amb el contracte de treball i el certificat de mobilitat fet per les empreses». Així mateix, Asaja ha demanat «a totes aquelles persones que no tinguin contracte de treball, que no es desplacin a les comarques de Lleida».

Pere Roqué ha recordat també que els productors «estan lluitant per garantir els 30.000 llocs de treball que genera anualment la campanya de recollida a les comarques lleidatanes» i «per tenir uns preus dignes perquè tothom que viu del camp es pugui guanyar la vida". «Els agricultors no toleren que ningú els vingui a donar lliçons de com es treballa en la campanya de la fruita dolça», ha reblat el president d'Asaja Lleida.

Cal defugir de criminalitzar el sector agrari

Per la seva banda, el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, ha tornat a insistir que «cal defugir de criminalitzar el sector agrari, ja que està fent bé les coses, ho ha demostrat anys enrere i per això, la campanya de la fruita de Lleida és considerada modèlica i un referent pel conjunt d'Espanya», ha dit.

Crespín ha remarcat que la crisi del coronavirus «ha posat de manifest la importància del sector agroalimentari» i «ha visualitzat la necessitat que la societat té d'aquest sector vital per l'economia lleidatana». El subdelegat ha agraït també «l'esforç i el treball coordinat del sector agrari i la cadena alimentària en el desenvolupament de la campanya de la fruita».


Comentaris

envia el comentari