Catalunya Diari

Aspid crea un grup de recerca per estudiar l'envelliment saludable

Projecte pioner a les terres de Lleida per analitzar el funcionament cognitiu i identificar les variables protectores del deteriorament cognitiu

Imatge d'un taller de memòria a Aspid
Imatge d'un taller de memòria a Aspid | LleidaDiari.cat

NeuroLleida, el servei de neurorehabilitació d'ASPID especialitzat en la neurorehabilitació i la prevenció de patologies neurològiques, ha creat un grup de recerca per estudiar els factors relacionats amb l'envelliment saludable i la prevenció del deteriorament cognitiu. Aquest grup de treball vol contribuir a la investigació en el camp de la neurociència i és formada per neuropsicòlegs i metges, als quals s'afegiran més endavant altres perfils sanitaris. Amb aquesta iniciativa, ASPID s'estrena en un àmbit nou, el la investigació en l'àrea de la salut.

NeuroLleida ha iniciat la seva línia de recerca per mitjà de dos estudis, els resultats dels quals seran d'interès per la comunitat científica i mèdica. Tenen una durada de dos anys, es van iniciar l'any passat i es preveu finalitzar-los el 2019, i per dur-los a terme es compta amb la col·laboració dels Ajuntaments de Lleida i Tàrrega. Aquests consistoris col·laboren facilitant i promovent els contactes per trobar persones interessades a participar en la investigació. El primer projecte d'investigació que ha engegat NeuroLleida, que és pioner al territori lleidatà, analitzarà quina relació hi ha entre el funcionament cognitiu, el nivell d'activitat i les queixes cognitives, i estudiarà si es poden identificar variables protectores del deteriorament cognitiu. Les variables protectores són aquells factors que redueixen la probabilitat de desenvolupar una demència, com són evitar l'aïllament social, fer activitat física i cognitiva, adoptar bons hàbits de salut, etc.

Els participants

En aquesta recerca hi participaran 80 persones de més de 60 anys de la ciutat de Lleida i de Tàrrega que no presentin deteriorament cognitiu en grau de demència ni trastorns psiquiàtrics greus. Se'ls faran diverses proves que consistiran en una sèrie de tests neuropsicològics que avaluaran la memòria, la capacitat d'atenció i la fluència verbal, com també diversos qüestionaris que valoraran si la percepció que té la persona del seu funcionament cognitiu coincideix amb la seva capacitat cognitiva real, la simptomatologia depressiva, el tipus d'activitats que fan i l'estat de salut. Aquest conjunt de tests inclouen, per exemple, proves de memòria consistents a recordar una història que se'ls explica, on s'han amagat uns objectes o noms d'unes persones que se'ls presenten. També hi ha proves de llenguatge consistents a dir en un minut el màxim nombre de paraules que comencin per una lletra que se'ls hi proposa, o proves d'atenció consistents a repetir en el mateix ordre i després de la seva presentació, una sèrie de números que acaben d'escoltar.

Una altra imatge d'un taller de memòria
Una altra imatge d'un taller de memòria | LleidaDiari.cat

 

Un segon estudi té per objectiu valorar l'eficàcia del programa de millora de la memòria desenvolupat per NeuroLleida «Gent Activa, Ment en Forma» per a la reducció de les queixes cognitives i la millora del rendiment cognitiu. Les queixes cognitives sorgeixen a partir de la percepció que té la persona afectada de què pateix problemes cognitius –bàsicament de memòria- que considera superiors als que serien esperables. Es treballarà amb una mostra formada per 25 persones que hauran participat en el programa de millora de la memòria i 25 persones de les mateixes característiques però que no hauran pres part en el projecte.

A totes elles se les administraran una sèrie de proves cognitives objectives i de queixes subjectives, abans d'iniciar el programa i un cop finalitzat. Actualment encara s'estan reclutant persones per formar part dels estudis. Tots els interessats a participar-hi o que vulguin més informació es poden posar en contacte amb NeuroLleida, mitjançant el correu [email protected] o bé per telèfon 973 22 89 80.


Comentaris

envia el comentari