Catalunya Diari

Associen l'apnea obstructiva del son amb l'augment del risc cardiovascular

La recerca està liderada per Ferran Barbé i Manuel Sánchez, de l'IRBLleida

Pla mig, del subdirector de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i professor de la Universitat de Lleida (UdL), Manuel Sánchez
Associen l'apnea obstructiva del son amb l'augment del risc cardiovascular en pacients sense malaltia cardíaca prèvia | LleidaDiari.cat

L'apnea obstructiva del son està associada a un augment del risc cardiovascular en pacients sense malaltia cardíaca prèvia. Així ho revela una recerca desenvolupada a Lleida que recentment s'ha publicat a l'American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, prestigiosa revista de l'àmbit de la medicina respiratòria.

La investigació està liderada per Ferran Barbé i Manuel Sánchez, responsables dels Grup d'Investigació Translacional en Medicina Respiratòria i Grup de Medicina de Precisió en Malalties Cròniques de l'IRBLleida i del centre de recerca CIBERES. L'apnea obstructiva del son afecta entre el 20 i el 30 % de la població adulta i el 80 % de les persones afectades no està diagnosticada.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del Lleida Diari on comentem entre tots les notícies de Lleida! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu.  FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

L'efecte perjudicial de l'apnea del son en pacients amb perfils específics de risc

Recerques anteriors, com l'estudi ISAACC, van determinar que l'aplicació de pressió positiva contínua en la via aèria (CPAP) en pacients amb síndrome coronària aguda i apnea obstructiva del son té un efecte neutral en la prevenció secundària de nous episodis cardiovasculars recurrents, és a dir, no té cap efecte positiu per prevenir episodis cardiovasculars majors. Però, aquesta nova recerca demostra l'efecte perjudicial de l'apnea del son en pacients amb perfils específics de risc cardiovascular.

Manuel Sánchez de la Torre, responsable del grup de recerca Grup de Medicina de Precisió en Malalties Cròniques de l'IRBLleida, explica que fins al moment no s'havia explorat la possibilitat que uns certs perfils de pacients que han patit una síndrome coronària aguda fossin vulnerables a l'efecte de l'apnea del son. Amb aquesta recerca, els investigadors han trobat per primera vegada que, "efectivament, un determinat perfil de pacient, principalment caracteritzat per individus que no han patit una malaltia cardiovascular prèvia, serien susceptibles als efectes negatius de l'apnea del son, augmentant el seu risc de desenvolupar un nou episodi cardiovascular".

Aquestes troballes reforcen la necessitat d'estudiar de manera individualitzada l'efecte de l'apnea del son que podria esperar-se per a cada tipus de pacient", assenyala Sánchez de la Torre. L'investigador, que també és professor associat a la Universitat de Lleida (UdL), afegeix que aquests resultats "conviden a replantejar el disseny de nous estudis d'intervenció per demostrar el possible efecte beneficiós de la CPAP sobre la prevenció cardiovascular secundària en fenotips de risc establerts".

El personal investigador del projecte

El personal investigador del projecte forma part dels grups de recerca de l'IRBLleida, Grup d'Investigació Translacional en Medicina Respiratòria, que lidera el Director Clínic Territorial de Malalties Respiratòries Cròniques de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i professor de la UdL, Ferran Barbé, i el Grup de Medicina de Precisió en Malalties Cròniques, el Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Respiratorias (CIBERES), el Departament de Cardiologia de l'Arnau de Vilanova, l'Hospital Universitat de Santa Maria de Lleida, dotze centres hospitalaris de l'Estat espanyol i del Spanish Sleep Network, i l'Adelaide Institute for Sleep Health d'Austràlia.

El projecte ha analitzat durant, com a mínim, un any a 1.701 pacients de diferents centres amb síndrome coronari agut. Aquesta recerca s'ha realitzat gràcies al suport econòmic de l'Institut de Salut Carlos III, conjuntament amb el FEDER 'Una manera de hacer Europa', i la col·laboració de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), la Societat Catalana de Cardiologia, ResMed Ltd. (Austràlia), Esteve-Teijin (Espanya), Oxigen Salud (Espanya), ALLER, CIBERES i la Societat Espanyola del Son.


Comentaris

envia el comentari