Catalunya Diari

L’atenció primària de Lleida impulsa un projecte per diagnosticar i tractar el dolor crònic

L’educació sanitària, l’alimentació saludable, l’exercici aeròbic i el correcte descans nocturn en milloren la simptomatologia

Imatge del grup d'infermeres que duen a terme el projecte
Imatge del grup d'infermeres que duen a terme el projecte | LleidaDiari.cat

Un equip de metgesses i infermeres dels CAP Cappont i Bordeta-Magraners de Lleida han impulsat un grup de treball sobre les síndromes de sensibilització central (SSC), entre les quals es troba la fibromiàlgia.

L'objectiu és abordar, diagnosticar i tractar, des de l'atenció primària, el dolor crònic que causen. El grup treballa conjuntament amb la Unitat de les SSC, ubicada a l'Hospital Universitari de Santa Maria i liderada per Lluís Rosselló, per consensuar una formació bidireccional especialitzada.

Consensuar la informació i crear uns criteris per diagnosticar i abordar el dolor crònic

El grup, que està format per Maria Antònia Barco, metgessa del CAP Cappont; Mar Navarro, metgessa del CAP Bordeta–Magraners, i Pau Forns i Maria Roca, infermeres del CAP Cappont, ha establert un punt de contacte amb la unitat especialitzada, per tal d'ampliar coneixements i així transmetre'ls a la resta d'equips d'atenció primària. «Tot i que va augmentant-ne la incidència, la fibromiàlgia segueix sent una malaltia desconeguda; cal més formació i conscienciació», afirma Barco. «La idea és consensuar la informació i crear uns criteris per diagnosticar i abordar el dolor crònic des de l'atenció primària», afegeix.

D'aquesta manera, a banda del seguiment farmacològic i de les derivacions a la unitat d'expertesa, per tal que valori el tractament amb teràpia cognitivoconductual, rehabilitació, etc., el personal mèdic i d'infermeria de l'atenció primària farà educació sanitària per explicar en què consisteixen aquestes malalties. 

Informaran el pacient què són malalties cròniques

Així, informaran el pacient que són malalties cròniques, que cursen amb brots (aquest punt pot reduir els nivells d'ansietat de les persones afectades i millorar-ne el dolor). Així mateix els proporcionaran informació sobre tallers, exercici físic aeròbic i alimentació saludable. "Està comprovat que l'exercici aeròbic millora la simptomatologia de la fibromiàlgia. Una bona higiene del son, amb un bon descans nocturn, també pot ajudar aquests pacients a tenir una millor qualitat de vida", explica Maria Antònia Barco.Altres activitats

El dolor crònic és un dels principals reptes de salut que afronten els sistemes sanitaris. A causa de l'envelliment de la població i la cronificació de moltes patologies, cada vegada més persones pateixen dolor crònic. Per aquest motiu, l'Equip d'Atenció Primària Tàrrega va crear el 2018 el projecte Salut en Xarxa, que connecta totes les institucions, entitats i associacions que treballen per promoure hàbits saludables i millorar la qualitat de vida dels usuaris. Aquesta xarxa inclou, entre d'altres, l'Associació de Fibromiàlgia i Dolor Crònic (APADOC), l'Associació contra el Càncer, l'Associació de Dones Arrel, etc., que organitzen activitats a algunes de les quals els professionals sanitaris poden derivar-hi pacients.

Alguns exemples d'aquestes activitats

Programa 'Ens movem', adreçat a persones de 40 a 65 anys, afectades de dolor crònic o fibromiàlgia. Es tracta de 55 minuts de gimnàstica suau tres dies a la setmana. Activitat conjunta coordinada per l'EAP Tàrrega i l'Ajuntament.

  

  

Programa 'Caminant, fem salut'

  

  

Grups d'Esquena i Reforç de Genolls

  

  

Ioga per a professionals

  

  

Fisioteràpia aquàtica, ioga i exercici físic

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari