Catalunya Diari

Augmenta fins en un 20% la contaminació lumínica d'emissió blava a Lleida, la més perillosa

Així s'explica al III Congrés Internacional LPTMM de Contaminació Lumínica

Il·luminació led | Cedida

El científic Hèctor Linares, del màster d'Astrofísica de la Universitat de Barcelona (UB), ha presentat avui al III Congrés Internacional LPTMM de Contaminació Lumínica un estudi que afirma que, alhora del descens de la potència pel canvi de lluminàries led a la ciutat de Lleida, hi ha un augment entre el 15% i 20% de la contaminació lumínica, a la franja de colors blaus, que és precisament la més contaminant i perillosa per a la salut i el medi ambient. «Aquestes dades són preocupants, ja que, tot i que a Lleida s'han posat lluminàries led en un 15 per cent de la ciutat i s'ha aconseguit baixar la potència contractada, amb el consegüent estalvi (gairebé en un 30% en la factura ), i la brillantor que es projecta al cel nocturn; l'augment de la component blava de la llum, que és la que més està relacionada amb la qualitat el son i els cicles de vida dels animals, han augmentat considerablement», afirma Linares.

  

Per la seva banda, el Dr. Eduard Masana, investigador de l'Institut de Ciències del Cosmos (UB-ICC-IEEC) i codirector de la tesi d'Héctor Linares, juntament amb Dr. Salvador J. Ribas, director científic del Parc Astronòmic Montsec (PAM ), afegeix que «a Lleida s'han instal·lat leds amb una temperatura de color que supera els 4.000K, quan el que aconsellable està en 2.700K com a màxim. No podem imaginar-nos el dany que podria causar a llarg termini als habitants de la ciutat col·locar llums amb aquesta temperatura de color i amb emissió predominant en blau en el 85 per cent de les llums que queden per canviar». «El risc per a la salut i el medi ambient seria important, ja que Lleida es convertiria en un gran focus de llum blava», sentencia Masana.

Per la seva banda, el Dr. Salvador J. Ribas, ressalta que amb el canvi de l'enllumenat a la ciutat a lluminàries led, els ciutadans tenen la sensació que s'ha reduït la brillantor i la contaminació lumínica. «Els leds introduïts a Lleida tenen una temperatura de color de 4.000K i hem vist l'estudi d'Héctor Linares com hi ha hagut un increment important en el pic de llum blava entre 2014 i 2016. Aquesta llum blava regula en els organismes vius la melatonina, el que està alterant els cicles biològics normals», explica el director científic del PAM, que afegeix que «la llum blava per al nostre organisme és com un rellotge. La llum que arriba a l'ull, tant la que percebem com la que no, ens fa que ens mantinguem despert o actius i impedeix que entrem en mode descans».


Comentaris

envia el comentari