El Govern autoritza diverses obres de restauració a la Seu Vella de Lleida

El campanar de la Seu Vella de Lleida, vist des del claustre

El campanar de la Seu Vella de Lleida, vist des del claustre | LleidaDiari.cat

 

El Govern ha acordat invertir 1.788.960 euros per a la contractació de les obres de restauració de la Porta dels Apòstols, el campanar i les cobertes del claustre de la Seu Vella de Lleida. Així, en el cas de la portalada, l'actuació consistirà a protegir-la i aturar-ne els processos de degradació, a més d'intervenir en el remat de façana i la millora de la coberta.

 

Pel que fa a la torre, es completarà l'obra que es va dur a terme a l'exterior, amb la restauració interior dels pisos, el templet de la terrassa de coberta i els seus elements constructius i escultòrics singulars. Finalment, a les cobertes del claustre, es preveu millorar la seva funció d'impermeabilització i protecció, a més de l'evacuació correcta de les aigües i descens de càrregues en els nervis de les voles.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

L'excepcional vàlua i significació històrica del conjunt monumental

El conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida, configurat per la Seu Vella o catedral antiga, el Castell del Rei o Suda i la fortificació militar moderna que envolta tot el turó, símbol i identitat de Ponent, està regit per un consorci integrat per la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Lleida. L'excepcional vàlua i significació històrica del conjunt fonamenta la iniciativa de voler inscriure'l a la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO.

 

El Govern ha destinat importants recursos durant els últims anys a la restauració i manteniment del conjunt monumental, en especial de la Seu Vella. A més, aporta anualment al consorci 310.000 euros per al seu funcionament i activitats. Des del 2016, el Turó de la Seu Vella de Lleida consta a la llista indicativa de Patrimoni Mundial de la Unesco. El passat mes de març es va presentar la proposta amb l'horitzó posat en el 2030 perquè esdevingui Patrimoni Mundial.

 

Lleida explica la candidatura de la Seu Vella a ser patrimoni UNESCO a Madrid

El paer en cap, Fèlix Larrosa, i el director del Consorci del Turó de la Seu Vella, Joan Baigol, va explicar el passat mes de març a Madrid, el projecte per al reconeixement del conjunt com a Patrimoni Mundial de la UNESCO, a representants de la cultura, la política, la comunicació i l'economia.

 

A la llista de persones convidades a la presentació -que es va fer a partir de les 13.30 hores al Club Allar, al número 2 del carrer Ferraz de la capital espanyola- hi figuraven, entre d'altres, la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet; el president de Renfe, Isaías Táboas; la Country Manager de Qatar Airways a Espanya i Portugal, Marimar Laveda; el portaveu del Grup Parlamentari Socialista a la Comissió de Cultura i Esports del Congrés dels Diputats, José Andrés Torres Mora; la consellera editorial de Prisma Publicaciones, Joana Bonet, així com Rosario López Meras, de Fundación Banco de Santander. També hi va assistir representació de la Generalitat de Catalunya.