Catalunya Diari

Bequen un estudi sobre intoxicacions per drogues i alcohol a Lleida

Analitzarà l'ús i consum de drogues d'abús i alcohol, segons sexe i en menors d'edat

Imatge del grup
Imatge del grup | IrbLleida

El Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social ha concedit una ajuda de 19.750 euros al Grup d'Investigació Transversal de la Urgència i Emergència de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) per dur a terme un estudi comparatiu sobre com les variables relacionades amb les intoxicacions per alcohol i drogues han canviat amb el pas dels anys sota la influència de factors socials, culturals i demogràfics; quines diferències hi ha entre dones i homes i, també, segons l'edat de les persones afectades. Aquesta dotació s'emmarca en la Convocatòria d'ajudes a projectes de recerca 2018 del Pla Nacional sobre Drogues.

La recerca, que es du a terme des de l'any 2018 i s'allargarà fins al 2020, analitzarà a més l'ús i consum de drogues d'abús i alcohol en menors d'edat. També està previst establir el model d'intoxicació per drogues d'abús i alcohol segons una perspectiva de gènere i comparar les dades obtingudes amb altres recerques per avaluar les previsibles diferències segons l'àmbit territorial d'estudi, l'interval de temps i altres possibles variables. Els investigadors d'aquest estudi ―que es durà a terme en el Servei d'Urgències de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV)― són Rosa M. Pérez, professora de Medicina Legal i Toxicologia de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida, metgessa forense de l'IMLCF de Catalunya-Divisió de Lleida i investigadora de l'IRBLleida, conjuntament amb Oriol Yuguero, facultatiu especialista del Servei d'Urgències de l'HUAV, professor associat de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL) i responsable del Grup de Recerca de l'IRBLleida.

L'estudi permetrà posar en pràctica coneixements per a prevenir el consum d'alcohol i drogues

«Conèixer de manera ben definida l'epidemiologia de les intoxicacions i, en concret, de l'alcohol i les drogues d'abús segons gènere i edat permetrà la incorporació dels resultats al món del coneixement científic i d'aquí a la pràctica, per poder tractar i sobretot prevenir-ne l'ús o consum i evitar les situacions de drogodependència considerant les diferències en els patrons de consum i generant estratègies específiques d'actuació», ha explicat Rosa M. Pérez. La investigadora ha afegit que els serveis d'urgències són els serveis hospitalaris que més intoxicacions atenen i que actuen com a font d'informació per conèixer l'epidemiologia de les intoxicacions que es produeixen en el medi.

La investigadora Rosa Pérez
La investigadora Rosa Pérez | IrbLleida

 

«Així, tenim l'oportunitat de dur a terme les mesures preventives o pal·liatives convenients per evitar que es reflecteixin en un augment dels tractaments de desintoxicació o de la mortalitat», ha afirmat Pérez. El Grup d'Investigació Transversal de la Urgència i Emergència té com a objectiu millorar l'assistència que es presta als ciutadans de la Regió Sanitària Lleida en l'àmbit de les urgències. Els investigadors promouen la recerca i l'estudi de l'impacte que té la formació sanitària en la pràctica assistencial dels professionals, aportant una visió nova principalment en els objectius d'educació i des del vessant més medicolegal.


Comentaris

envia el comentari