El ‘Bus de la Salut’ realitza proves de diagnòstic precoç cardiovascular i renal a 10.700 lleidatans

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del diputat de Salut Pública, Albert Bajona, ha presentat aquest dilluns en roda de premsa la investigació duta a terme pel grup encapçalat pel doctor Marcel·lí Bermúdez, coordinador científic del projecte del 'Bus de la Salut', un projecte de recerca pioner a l'Estat espanyol per convertir Lleida en la primera demarcació amb una aposta ferma per la prevenció de les malalties cardiovasculars i renals i en el foment de polítiques de salut en aquest àmbit.

 

La Diputació de Lleida i la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Atenció Primària de Salut de Lleida i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA) de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), impulsen la iniciativa, que compta amb 9 grups de recerca implicats, 22 subprojectes sorgits a partir del projecte i 15 articles científics publicats.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

L'equip de professionals sanitaris del projecte ha realitzat proves de diagnòstic precoç de malaltia cardiovascular i renal a 10.700 persones des de l'inici del projecte, el gener de 2015. Des de l'inici del projecte, el 'Bus de la Salut', s'ha donat servei a tota la població des de 59 municipis, fet que ha suposat 110.167 quilòmetres recorreguts, tal com ha explicat el president de la Diputació.

El ‘Bus de la Salut’ realitza proves de diagnòstic precoç  cardiovascular i renal a 10.700 lleidatans

El ‘Bus de la Salut’ ha realitzat proves de diagnòstic precoç de malaltia cardiovascular i renal a 10.700 persones | LleidaDiari.cat

 

El projecte s'ha dividit en tres etapes

El projecte s'ha dividit en tres etapes. La primera fase va tenir lloc del 2015 al 2018, en què 8.330 persones van realitzar-se proves de diagnòstic precoç. En la segona fase, que es va iniciar el 2019 i ha de finalitzar aquest 2021, 2.370 persones han estat tornades a citar, fins ara, per tornar al 'Bus de la Salut' i veure la seva evolució, tal com ha explicat Marcel·lí Bermúdez. Durant aquest temps, 110 persones han estat derivades a l'especialista (neuròleg o cirurgià vascular), per tal d'evitar un problema cardiovascular. Amb motiu de la situació sanitària causada per la Covid-19, des del novembre del 2020 i fins al mes de febrer de 2021, s'ha realitzat un subestudi a 270 persones per valorar les seqüeles de la Covid-19 en participants del projecte, persones amb factors de risc cardiovasculars i renals.

 

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort a escala mundial. Anualment, a Espanya, més de 100.000 persones pateixen un ictus. Els principals factors de risc per patir una malaltia cardiovascular són la hipertensió, la diabetis, el tabaquisme, nivells alts de greixos en sang i l'obesitat, entre altres.

 

Per tot això, el projecte el 'Bus de la Salut' es va iniciar el 2015 per tal de modificar els hàbits poc saludables de la població i conscienciar-la sobre la importància de la prevenció de les malalties cardiovasculars i renals, causades per la hipertensió, l'obesitat, la diabetis, les malalties renals cròniques i les malalties respiratòries, així com dels seus factors de risc.

 

En aquesta fase, del 2015 al 2018, 8.330 persones van realitzar-se proves de diagnòstic precoç, 4.222 dones i 4.108 homes. Els principals resultats van ser que més del 71% presentaven algun tipus de malaltia ateromatosa, és a dir, la disminució del calibre de les artèries per l'acumulació de plaques de greix, principal causa de patir un problema cardiovascular. També es va detectar, de manera precoç, malaltia renal al 15% de les persones visitades. A més, el 53% mostraven nivells alts de colesterol, el 33% amb nivells de sucre en sang suggestius de prediabetis, el 60,9% presentaven poca adherència a l'activitat física, el 36,9% obesitat i el 52,8% una adherència baixa a la dieta mediterrània.

 

La segona fase de l'estudi

La segona fase de l'estudi, del 2019 al 2021, permetrà veure l'evolució d'aquestes persones. A més, s'han inclòs més proves de diagnòstic precoç de malalties vasculars, com una bàscula de bioimpedància elèctrica, una nova prova per estimar el percentatge de greix i massa muscular de les persones citades. Es tracta d'un mètode de mesura no invasiu que es basa en les propietats elèctriques del cos humà, en la composició dels diferents teixits que el formen i en el contingut total d'aigua del cos.

 

La situació d'estat d'alarma ocasionada per la Covid-19 va motivar que el personal del projecte s'incorporés a fer tests de diagnòstic ràpid des del mes d'abril i fins a l'octubre de 2020. L'equip va col·laborar amb Atenció Primària del Departament de Salut amb la realització de 735 test serològics i 9.069 tests PCR, a 84 residències i 43 municipis. A més, es va realitzar un subestudi comparatiu per veure les seqüeles de la Covid-19 en participants del projecte. Aquesta anàlisi es va fer del novembre del 2020 al febrer de 2021, amb 270 persones (135 participants del projecte que han passat la malaltia i 135 persones que no l'han passat com a grup control).

 

El reconeixement del Partenariat Europeu d'Innovació en Envelliment Actiu i Saludable

El projecte del 'Bus de la Salut' ha rebut el reconeixement del Partenariat Europeu d'Innovació en Envelliment Actiu i Saludable (European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing, EIPonAHA), que és una iniciativa de la Comissió Europea, com a projecte capdavanter en l'envelliment actiu i saludable i la innovació. En concret, el projecte ha rebut la qualificació de quatre estrelles, la màxima que atorga l'EIPonAHA i aquesta és la puntuació que ha obtingut Catalunya com a ecosistema sanitari líder i referent davant les institucions i les organitzacions europees en l'àmbit de la innovació en l'envelliment actiu i saludable.

 

Les persones que compleixen els criteris d'inclusió del projecte són citades al 'Bus de la Salut', on es realitzen diferents qüestionaris i proves, com l'espirometria i la presa de tensió arterial, entre altres. A més, se'ls recull una mostra de sang i una d'orina per guardar en un biobanc per a futurs estudis. Se'ls extreu una mostra sanguínia, punxant el dit, i se'ls analitza una petita mostra d'orina per saber com funcionen els ronyons, quin és el nivell de colesterol i altres paràmetres. Mitjançant una ecografia, es visualitza l'estat de les artèries caròtides (situades al coll) i femorals (situades als engonals). Tots els resultats queden registrats a l'historial clínic del pacient i el seu equip referent d'atenció primària determinarà les modificacions d'estil de vida o de tractament de forma individualitzada, en funció dels resultats.

 

Marcel·lí Bermúdez és doctor en Genètica Molecular i Biologia Cel·lular, té estudis postdoctorals al Medical Research Council de Londres. L'any 2016 s'incorpora al grup multidisciplinari d'investigació clínica de l'IRBLleida i des de 2018 és el coordinador científic del 'Bus de la Salut'. Combina la investigació amb docència universitària de grau i postgrau. Des de 2016 és professor associat de Medicina i Biomedicina del Departament d'Anatomia i Embriologia Humana de la UdL. Actualment, dona classes als graus de Medicina i Biomedicina, i al Màster d'Investigació Biomèdica, i és coordinador d'un curs d'experts en Ecografia vascular de la UdL.