Catalunya Diari

La cara B del temporal Filomena: Milers d'hectàrees d'olivera afectades a Lleida

Jordà retreu a Cunillera que no els hagi trucat i espera disposició si convé sumar-se a la zona catastròfica

Pla curt on es pot veure una olivera amb una rama trencada pel pes de la neu del temporal Filomena
Agricultura estima que la nevada del temporal Filomena ha afectat unes 46.000 hectàrees d'oliveres | LleidaDiari.cat

El Departament d'Agricultura ha xifrat 46.000 les hectàrees d'oliveres afectades per la nevada del temporal Filomena a Lleida i Tarragona. La major part a Ponent, amb unes 34.000 hectàrees, de les quals unes 24.000 amb danys del 60% pel trencament de rames per neu acumulada.

Davant el fet que hi ha molt poc percentatge d'agricultors que facin l'assegurança d'aquest cultiu, la consellera Jordà ha instat al sector a seure per trobar mesures estructurals per evitar situacions com aquesta en un futur, i més davant el canvi climàtic. Jordà també ha retret a la delegada espanyola, Teresa Cunillera, que no hagi trucat al Govern després del temporal i espera que estigui a «disposició» si Catalunya es vol sumar a la declaració de zona catastròfica.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha visitat aquest divendres Vinaixa i Bovera, a les Garrigues, per conèixer de primera mà els danys que ha provocat la nevada al cultiu d'olivera. En aquest sentit, ha recordat que els gruixos «increïbles» sobre el conreu han comportat el trencament d'arbres joves i de no tan joves, d'uns 15 i 20 anys. En concret, l'afectació total a Catalunya és de 46.383 hectàrees.  Les comarques del sud de Lleida, amb 34.633 són les que s'han vist més afectades però a la demarcació de Tarragona també hi ha un registre de més de 3.000 hectàrees al Priorat i també es té constància de danys a la Conca de Barberà, el Baix Camp. A les terres de l'Ebre hi ha 8.750 hectàrees a la Ribera d'Ebre i la Terra Alta.

Més del 90% de la producció d'enguany ja estava recol·lectada

Per sort, ha afegit la consellera, més del 90% de la producció d'enguany ja estava recol·lectada. Així mateix, ha explicat que ha calgut esperar el desglaç per poder accedir a les finques i comprovar l'abast real dels danys. Així i tot, ha matisat que el Departament va fer vols amb helicòpter després de la nevada per tal de poder perimetrar la zona.

Jordà ha reconegut que fer l'assegurança del cultiu d'olivera «surt poc a compte» i això comporta un debat i un problema amb el sector. Al conjunt de Catalunya només s'assegura un 40% de tot el cultiu, però a llocs com Tarragona no s'arriba ni al 2%. En canvi a les Garrigues si que s'assegura fins al 40% però a altres punts de la demarcació de Lleida només s'arriba al 25%.

El discurs del Departament d'Agricultura en aquest sentit va en la línia que el que és assegurable no pot ser subvencionable, «ja que si no ens carregaríem el sistema», ha dit Jordà. Per contra el sistema d'assegurances no depèn del Govern i per això, la consellera ha destacat que actuen com a «interlocutors" per mirar de millorar-lo.

Seure amb el sector per trobar mesures estructurals davant aquesta situació

En qualsevol cas, Jordà ha instat al sector a seure per trobar mesures estructurals davant aquesta situació. I més si es té en compte que el canvi climàtic provoca de forma més freqüent episodis de temporals que acaben perjudicant l'agricultura. Segons Jordà, el sector no pot estar «a expenses» d'anar a picar a la porta de l'Administració cada vegada que passa això.

Finalment, pel que fa a la possibilitat de demanar la declaració de zona catastròfica, Jordà ha dit que aquesta no és una competència que depengui del Govern i que són els municipis i sectors afectats els qui han de valorar demanar-la. En aquest sentit, ha lamentat que la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, no els hagi trucat després del temporal i espera que estigui a «disposició» si es dona el cas que volen demanar la declaració de zona catastròfica.


Comentaris

envia el comentari