Catalunya Diari

El govern espanyol adverteix: «Puigdemont no serà president, recorrerem tot el que hàgim de recórrer»

L'executiu encapçalat per Mariano Rajoy assegura que intentarà fer «impossible» la seva investidura

El govern espanyol nega haver restringit l'accés a la informació als Mossos
El govern espanyol assegura que farà «impossible» la investidura de Carles Puigdemont | EFE

El govern espanyol s'ha mostrat clar i contundent en la seva negativa a què Carles Puigdemont sigui novament envestit com a president de la Generalitat. Aquest dijous, 26 d'abril, l'executiu encapçalat per Mariano Rajoy ha anunciat que portarà al Tribunal Constitucional (TC) la reforma de la Llei de la presidència, que permetria investir el líder de JxCat des de la distància.

«Puigdemont no serà president, recorrerem tot el que hàgim de recórrer com a govern», han dit fonts de La Moncloa als passadissos del Congrés durant el debat de les esmenes de devolució als pressupostos.

  

  

  

  

No aclareixen quan ho faran

Tot i anunciar-ho, encara no han aclarit si impugnaran i buscaran la suspensió automàtica de la Llei un cop ja hagi estat votada i aprovada al Parlament o bé si portaran al Tribunal Constitucional ja els acords de la mesa per portar la qüestió al ple.

Això, apunten des del govern espanyol, es decidirà un cop es faci públic el dictamen que ha d'emetre el Consell de Garanties Estatutàries. En tot cas insisteixen que faran tot el que estigui a les seves mans per fer «impossible» que Puigdemont sigui investit per la cambra catalana.

No recorreran la delegació de vot de Comín

D'altra banda, des del govern espanyol s'han volgut desvincular del vot delegat de Toni Comín, on l'executiu deixa la possibilitat de recórrer al Tribunal Constitucional en mans dels grups parlamentaris. De fet, ja no van recórrer la delegació del vot de Carles Puigdemont i creuen que en el cas del diputat per ERC podrien no obtenir un suport unànime al TC.

El Tribunal Constitucional admet a tràmit el recurs per la primera investidura

Pocs minuts després que el govern espanyol anunciés les seves intencions, el Tribunal Constitucional ha admès a tràmit la impugnació que l'executiu havia presentat de cara a la primera candidatura contra la designació de Carles Puigdemont com a candidat a president de la Generalitat i la consegüent convocatòria d'un ple d'investidura el 30 de gener de 2018.

El govern espanyol va recórrer contra aquella designació i l'alt tribunal va decidir el passat 6 de març ajornar la seva decisió sobre si admetre a tràmit aquest recurs, alçat contra la convocatòria d'un ple del Parlament per investir telemàticament a Carles Puigdemont. Provisionalment, el Tribunal Constitucional va decidir mantenir la seva candidatura suspesa, però ara ha admès a tràmit el recurs de l'executiu, el que el portarà a pronunciar-se sobre el fons de l'assumpte.


Comentaris

envia el comentari