Catalunya Diari

Carles Puigdemont proposarà Jordi Sánchez com a candidat a la presidència de la Generalitat

Ha comparegut després que el Parlament hagi avalat la seva legitimitat

Carles Puigdemont durant una xerrada amb les joventuts del partit liberal flamenc a Gant
Carles Puigdemont durant una xerrada amb les joventuts del partit liberal flamenc a Gant | CatalunyaDiari.cat

L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha comparegut aquest dijous, 1 de març, al vespre des de Brussel·les, després que el Parlament de Catalunya hagi avalat la legitimitat de l’expresident. 

En aquest context, i a través d'un vídeo publicat a les xarxes socials, Carles Puigdemont ha dit que «Catalunya s'ha guanyat el dret a esdevenir una República», sobre el qual cal continuar fent política. Així doncs, ha assegurat que Junts per Catalunya proposarà Jordi Sánchez com a candidat a la presidència del Govern de Catalunya. «És el número dos de la nostra llista i representa, com ningú, els valors de JxCat i és un home de pau, injustament tancat en una presó espanyola», ha dit l'expresident.

Tanmateix, Puigdemont ha dit que la candidatura de Sánchez «és l'única manera d'acordar un nou Govern en les actuals condicions». Així doncs, Puigdemont assegura que avui ha comunicat al president del Parlament, Roger Torrent, que de forma «provisional» no presenti la seva candidatura a la presidència de la Generalitat. 

Una demanda contra el govern espanyol

El líder de Junts per Catalunya també ha assegurat que ha arribat l'hora d'«emprendre una ofensiva jurídica i política a escala internacional» i, per això, ha anunciat que aquest passat dimarts, un equip d'advocats internacionals ha presentat en el seu nom «una demanda contra l'Estat espanyol davant el Comitè dels Drets Humans de les Nacions Unides (ONU)».

 «Una demanda per violació de la Declaració Universal dels Drets Humans i la Carta dels Drets Civils i Polítics, instruments que reconeixen expressament el dret a l'autodeterminació», ha afegit.

 

El Parlament avala la seva legitimitat

Tot i que el ple d’aquest dijous s’havia de celebrar a les 11.00 hores, la falta d’acord pels possibles problemes legals ha obligat a ajornar-lo. No obstant això, finalment, el Parlament ha aprovat la proposta de resolució de Junts per Catalunya amb el suport dels partits independentistes i dels comuns. 

D’altra banda, i Tot i que la CUP havia demanat en un principi incloure en el document transaccional una esmena per reconèixer la declaració d’independència, les amenaces de la Fiscalia d'emprendre mesures legals han obligat a fer una un canvi d’estratègia. I és que  el Ministeri Públic ha amenaçat en actuar contra els membres sobiranistes si es permet aquesta votació. 

Per aquest motiu, la formació anticapitalista ha decidit fer-se enrere, i desistir en el seu intent de reafirmar la declaració d'independència del passat mes d'octubre.

A l'espera d'un acord amb la CUP

Es confia que la decisió presa per Carles Puigdemont i acceptada per la resta del partit, la qual s’anunciarà en les pròximes hores, serveixi per desencallar les negociacions i investir el president. De la mateixa manera, es confia que el consell polític de la CUP avali l’estratègia, de manera que s’arribi a l’acord necessari per a la formació del nou Govern. 


Comentaris

envia el comentari