Catalunya Diari

Carta d'Eduard Baches (ICV) a Àngel Ros sobre moció PAH

Carta d'Eduard Baches (ICV) a Àngel Ros sobre moció PAH| Eduard Baches

 Benvolgut alcalde,
Aquest divendres es presenta al ple de la Paeria la moció que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha presentat a molts ajuntaments catalans. Aquesta moció pretén quelcom molt necessari. D’una banda, i seguint la Llei 18/2007 del Dret a l'Habitatge de Catalunya, es vol iniciar a la ciutat de Lleida un programa d’inspecció habitacional per construir un cens per saber quants habitatges buits tenim i conèixer la seva propietat. No és res nou, ja en vam parlar molt a la darrera reunió de la Mesa d’Emergència pel Dret a l’Habitatge que el passat mes de maig es va convocar a la Paeria, i tothom vam estar d’acord en que era molt necessari, fins i tot el seu grup municipal. D’altra banda, és vol forçar a les entitats bancàries i grans propietaris a cedir el seu parc d’habitatges buits a la ciutat (la PAH de Lleida calcula que són uns 4.000 habitatges buits a la ciutat) per a lloguer social. Aquest habitatge, senyor alcalde, està buit per un únic motiu: esperar a que el mercat immobiliari repunti i poder especular amb ell. 
 
En aquest parc d’habitatge buit, que està majoritàriament en mans de la banca o del SAREB, estan enterrats els somnis de moltes famílies lleidatanes. Especialment els d’aquelles que van perdre casa seva per culpa d’un desnonament, ja que vam arribar a l’esgarrifosa xifra de 3 a 6 execucions diàries a la ciutat. Però també entre aquestes parets buides hi ha els anhels i esperances de totes aquelles persones que es veuen obligades a viure en cases sobreocupades, pisos que s’han hagut d’ocupar sota el risc de quedar-se sense sostre o gent que simplement ja no té on viure.
 
Vivim moments molt durs per a tota la ciutadania lleidatana, on encara s’ha de treballar molt (i tots plegats), per garantir el dret bàsic a un habitatge digne. També per intentar que mai més es torni a transformar en una mercaderia un dret humà bàsic com aquest. En aquests moments d’emergència habitacional, cal sumar esforços per garantir un futur digne a la ciutadania lleidatana, que és el més important de la nostra ciutat.
 
 
La PAH ha aconseguit el suport de la moció per part de molts municipis: Terrassa, Girona, Sabadell, l’Hospitalet i fins i tot Barcelona, totes elles governades o per CIU o bé pel PSC. Fins i tot Balaguer té previst aprovar la moció. La Plataforma a Lleida ha demostrat constantment la seva capacitat d’aglutinar entitats de tot tipus, construint col·lectivament un front comú que lluita per la dignitat de la nostra ciutadania. Des del Bisbat fins als sindicats passant per moviments socials, associacions i partits de tot tipus, són molts els que han donat suport a la PAH de la ciutat. Gairebé sis-centes famílies formen part d’ella, i els resultats positius parlen per si sols. Són gent que està sobre el terreny en un tema tan important, i val la pena estar al seu cantó i no donar-los l’esquena. Val la pena escoltar-los ja que viuen el drama des de primera línia.
 
Senyor alcalde, no dubto de la seva voluntat d’establir ponts de diàleg. Però la banca s’ha caracteritzat massa sovint per una falta d’escrúpols absoluta sobre els lleidatans i les lleidatanes: desnonaments, preferents, IRPH, deute subordinat... En podríem parlar moltes hores! Els temps han canviat, i als responsables polítics ens toca ser valents i afrontar nous reptes que mai haguéssim imaginat. La moció de la PAH n’és un. El que demanen és just, i la societat lleidatana està al darrera donant el seu vist-i-plau. Li demano que aquest divendres voti a favor de la moció de la PAH i comencem, entre tothom, a construir un nou projecte col·lectiu que dignifiqui el futur de la nostra ciutat, i el més important, el futur i la il·lusió de la gent que hi viu.
 
Eduard Baches, portaveu del Grup Municipal d’ICV a Lleida


Comentaris

envia el comentari