Catalunya Diari

La càtedra AgroBank premia millores en la post collita de la fruita de pinyol

La valenciana Amparo Gotor, doctora per la UdL, guanya la segona edició

Una tesi de la Universitat de Lleida (UdL) sobre control biològic de la podridura marró causada per la floridura filamentosa Monilinia spp en la post collita de la fruita de pinyol és la guanyadora del premi de la càtedra AgroBank Qualitat i Innovació en el Sector Agroalimentari de la UdL a la millor tesi doctoral en l'àmbit agroalimentari, dotat amb 3.000 euros. La valenciana Amparo Gotor Vila és l'autora d'aquest treball que ha permès a l'IRTA desenvolupar dos productes biològics per combatre aquesta malaltia, que pot ocasionar la pèrdua de fins al 80% de la producció, en préssec, nectarina i cirera. El jurat ha escollit la tesi d'entre un total de 77 propostes arribades des de tretze comunitats autònomes espanyoles. Gotor ha treballat amb una soca d'aquest bacteri (B. amyloliquefaciens) per lluitar contra el fong que més afecta els cultius de fruita de pinyol a Europa i que fins ara només es tractava amb fungicides. L'efectivitat ha estat validada en camps de cirera, préssec i nectarina.

Imatge de la investigadora premiada
Imatge de la investigadora premiada | Fruitcentre

  

Els microorganismes que actuen com agents de bio control s'han convertit en una alternativa davant de la limitació de productes autoritzats a Europa per al seu ús en post collita, la recerca de pràctiques agrícoles més sostenibles, l'increment de la producció ecològica i la necessitat de prevenir l'aparició de soques resistents a fungicides. Amparo Gotor ha realitzat la seva tesi doctoral sota la direcció dels investigadors de l'IRTA Neus Teixidó i Josep Usall, i el tutorització acadèmica de la catedràtica de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la UdL Immaculada Viñas, obtenint una qualificació d'excel·lent cum laude.  Els seus resultats han permès confirmar el potencial del bacteri B. amyloliquefaciens CPA-8 com una alternativa eficaç en el control de Monilinia spp, avaluant la seva eficàcia al camp i en postcollita. Fruit del desenvolupament de la tesi, s'han obtingut dos productes que es troben actualment en l'última etapa del seu desenvolupament comercial.

«El seu ús en els sistemes de cultiu habituals pot arribar a ser una estratègia prometedora per aconseguir un descens de les pèrdues originades per la podridura marró, contribuint així al control de les malalties post collita en fruita d'os, en el marc d'una agricultura més sostenible i ecològica», destaca el director de la Càtedra, Antonio Ramos. La Càtedra AgroBank Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari de la UdL té previst lliurar el premi, que compleix la seva segona edició, en els mesos vinents. A la tardor obrirà el termini per presentar candidatures a la tercera edició d'aquest guardó per a tesis doctorals.


Comentaris

envia el comentari