Catalunya Diari

La Càtedra AgroBank de la UdL premia un projecte per reduir fitosanitaris químics en viticultura

Busca disminuir l'ús de tractaments d'origen químic i complir amb els requeriments de la Directiva Europea

Pla obert de l'acte de lliurament del premi de la Càtedra AgroBank de la UdL al doctor Pablo Martín, de la Universitat de Saragossa
La Càtedra AgroBank de la UdL premia un projecte per reduir fitosanitaris químics en viticultura | LleidaDiari.cat

La Càtedra AgroBank de la Universitat de Lleida (UdL) ha atorgat 15.000 euros a un projecte per reduir els fitosanitaris químics en la producció de raïm que aplicarà el celler Viñas del Vero, de la Denominació d'Origen Somontano. És la proposta guanyadora de la quarta convocatòria d'ajuts a la transferència del coneixement en el sector agroalimentari de la càtedra.

El doctor per la Universitat de Saragossa, Pablo Martín, lidera aquesta iniciativa, anomenada 'Noves composicions bioactives per a aplicacions fitosanitàries en viticultura'. L'objectiu és abordar el repte de disminuir l'ús abusiu de tractaments d'origen químic i complir amb els requeriments de la Directiva Europea.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

En un context on la incidència de les malalties d'origen fúngic de la vinya està augmentant a conseqüència del canvi climàtic, l'estudi plantejat per Martín proposa "un ús limitat i més eficaç de fitosanitaris que desplaci els antifúngics més agressius per al medi ambient per altres preparats a partir de productes naturals", destaca el director de la Càtedra AgroBank Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari, Antonio J. Ramos.

Reduir tant els bioestimulants tradicionals com les molècules

El projecte planteja reduir tant els bioestimulants tradicionals que s'utilitzen actualment per millorar la qualitat del raïm i el vi, basats en substàncies com la urea, els aminoàcids o les hormones de la família del jasmonat; com també les molècules que generen una resposta defensiva de les plantes (elicitors), per exemple, els polisacàrids quitosan o laminarina.

Les universitats de Saragossa i Valladolid han desenvolupat noves formulacions amb activitat antifúngica, solubilitat i biodisponibilitat optimitzades, que s'aplicaran al celler de Barbastre Viñas del Vero, de la DO Somontano. Es tracta de resines compostes basades en polímers catiònics de quitina, el segon polímer natural més abundant després de la cel·lulosa, o en dissolvents eutèctics profunds naturals, NADES segons les sigles en anglès, dopats amb diferents espècies bioactives.

Aquest projecte té com a objectiu impulsar la innovació en aquest sector agroalimentari i contribuir a la consecució d'un sistema vitivinícola més respectuós amb el medi ambient. Per garantir el seu compliment, en l'acte també s'ha signat un acord de col·laboració entre el guanyador, la Càtedra AgroBank, les universitats de Lleida i Saragossa, i l'empresa Viñas del Vero.

La càtedra ha rebut set sol·licituds d'arreu de l'Estat

La càtedra ha rebut set sol·licituds d'arreu de l'Estat en aquesta convocatòria, de les universitats de Saragossa, la Rioja, Còrdova, Extremadura, Carlos III de Madrid i l'Institut de Productes Naturals i Agrobiologia (CSIC). D'altra banda, la Càtedra AgroBank també ha lliurat el premi corresponent a la millor tesi a la doctora per la Universitat de Còrdova, Irina Torres, pel seu treball sobre l'aplicació de sensors espectrals d'infrarojos per controlar la traçabilitat, seguretat i qualitat dels productes hortofructícoles. Aquest guardó està dotat amb 5.000 euros.


Comentaris

envia el comentari