Catalunya Diari

Una catedràtica de la UdL és la nova presidenta d'una fundació europea

Ocuparà el càrrec durant dos anys

Olga Martín
Imatge de la catedràtica Olga Martín | EFFoST

La catedràtica de Tecnologia d'Aliments de la Universitat de Lleida (UdL), Olga Martín Belloso, és la nova presidenta de la Federació Europea de Ciència i Tecnologia dels Aliments (The European Federation of Food Science and Technology-EFFoST). La professora, que és membre del comitè executiu d'aquesta plataforma professional des del 2004, ocuparà el càrrec durant els dos anys vinents.

La federació aplega més de 130 societats, instituts i universitats d'arreu d'Europa, amb més de 100.000 experts en aliments. Entre els reptes de futur, Martín destaca que «els recursos per alimentar la població mundial estan disminuint considerablement i hi haurà una escassetat crítica de materials bàsics. Si no actuem de manera ràpida i eficaç, no tindrem prou menjar en pocs anys». Olga Martín defensa que, per tot plegat, «la seguretat alimentària, la nutrició i la sostenibilitat són de gran interès per a tota la societat». En aquest sentit, creu que l'EFFoST ha d'assessorar les autoritats i «promoure la presa de decisions basada en l'evidència científica per assegurar un accés adequat als aliments per a tothom en les generacions actuals i futures».

En l'àmbit d'accions dins d'aquesta plataforma europea, la catedràtica de la UdL ha explicat que vol «ampliar el nombre d'institucions i professionals que participen activament a l'EFFoST, estimular les sinergies entre investigadors de diferents disciplines, crear oportunitats de treball per a joves científics, facilitar la innovació a les PIME i establir aliances amb altres organitzacions».

Una doctora amb diversos premis i reconeixements

Doctora en Ciències Químiques, Olga Martín és professora de la UdL des de 1992. Les seves investigacions se centren en el desenvolupament de nous productes alimentaris segurs i saludables mitjançant l'aplicació de noves tècniques. Actualment dirigeix el Grup de Recerca de Noves Tecnologies per al Processament d'Aliments, així com l'Escola de Doctorat de la UdL. També ha estat la primera espanyola a formar part de l'Acadèmia Internacional de Ciència i Tecnologia d'Aliments.

La Generalitat la va distingir l'any 2009 en la primera convocatòria del Programa ICREA Acadèmia que reconeix l'excel·lència en la recerca i la capacitat de lideratge; i el 2018, amb la Medalla Narcís Monturiol, en reconeixement a la seva contribució al desenvolupament de la ciència i la tecnologia. D'aquesta manera, es demostra que Martín té una dilatada carrera professional que ha estat reconeguda en diverses ocasions per importants organismes i institucions del país.


Comentaris

envia el comentari