Catalunya Diari

Cauen les dones ateses a les comarques lleidatanes per violència masclista

Lleida celebra l'acte institucional amb motiu del 25-N en format telemàtic per la covid-19

Imatge del mural de l'artista Cristina de Juan amb motiu del 25N al Parc de l'Aigua de Lleida
Cauen les dones ateses a les comarques lleidatanes per violència masclista però augmenten les atencions pel confinament | LleidaDiari.cat

Els diferents serveis d'informació i atenció a les dones de les comarques de Lleida han atès des de principis d'any i fins al 31 d'octubre un total de 294 dones per casos de violència masclista, respecte a les 324 del mateix període del 2019.

Malgrat aquest descens, des de l'Institut Català de les Dones (ICD) assenyalen que s'han incrementat notablement les atencions, tant en l'aspecte psicològic com jurídic, a conseqüència del confinament per la covid-19. Les dades s'han donat a conèixer en el marc de l'acte institucional a Lleida amb motiu del 25-N, Dia Internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones, que enguany s'ha commemorat de forma telemàtica degut a la situació derivada de la pandèmia.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Nou protocol d'actuació pels casos de violència masclista

La Taula Institucional per a l'abordatge de la violència masclista a la vegueria de Lleida ha aprovat aquest dimecres el nou protocol d'actuació pels casos de violència masclista. Ho ha fet en el marc de la commemoració del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones. L'objectiu d'aquest nou protocol és que les persones professionals implicades puguin treballar amb més coordinació, seguretat i rapidesa, en benefici de totes les dones i els seus infants que pateixen violència masclista.

El nou protocol substitueix l'aprovat l'any 2013. Aquell primer protocol va representar la concreció comuna de totes les accions que ja s'estaven duent a terme des de feia temps en cadascun dels territoris en matèria de violència masclista. Des de llavors, cada comarca i territori, amb els recursos de què disposa i amb la implicació de tots els col·lectius, ha anat treballant per abordar la violència d'una manera més àmplia i integral. Després de set anys des de la seva aprovació, s'ha considerat necessari de fer-ne una revisió a fons per adaptar-lo a l'evolució de l'abordatge de les violències envers les dones.

Uns 120 professionals treballen en l'atenció directa a les víctimes de violència masclista a Lleida

Al llarg d'un semestre, la Comissió Tècnica del Circuit per a l'abordatge de la violència masclista a la demarcació de Lleida ha avaluat els circuits i procediments i el resultat ha estat la revisió del protocol aprovada per la Taula institucional. En el conjunt de les comarques de la plana de Lleida uns 120 professionals treballen en l'atenció directa a les víctimes de violència masclista.

El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha afirmat que el nou protocol "fa un pas endavant amb perspectiva de futur a través de la incorporació explícita de totes les formes de violència masclista i la inclusió de millores per tal que la seva aplicació sigui més àgil i eficient". Segons Farré, "amb l'experiència i els coneixements adquirits aquests darrers anys, s'ha elaborat una nova eina que ofereix molta més informació als i les professionals en el terreny de la prevenció, detecció, atenció, recuperació i reparació, en benefici de les dones i els infants que pateixen violència masclista".

Els eixos principals del document

a) La contextualització territorial, important per adaptar-se millor a la diversitat territorial de la plana de Lleida.

b) El marc conceptual més complet, que descriu totes les formes de violència i les seves conseqüències en les dones, així com el model i els principis generals d'intervenció per part de totes les administracions.

c) El marc normatiu, des de l'àmbit internacional fins al català.

d) L'establiment dels grups de treball, amb les seves funcions, àmbit d'actuació, competències, funcionament orgànic i composició.

e) Els circuits d'actuació, amb les diferents guies d'actuació.

f) La incorporació de tots els protocols comarcals.


Comentaris

envia el comentari