Catalunya Diari

Els CDR ocupen la Model, punt final de la marxa de dissabte pels presos i exiliats

Des de les sis de la tarda, membres dels col·lectius republicans són a la presó barcelonina

Unes 500 persones ocupen el pati i alguns mòduls de l'antiga presó
Unes 500 persones ocupen el pati i alguns mòduls de l'antiga presó | CatalunyaDiari.com

 

Els Comitès de Defensa de la República (CDR) ja han ocupat la presó Model de Barcelona, punt on ha de desembocar, aquesta tarda, la manifestació a favor de la llibertat dels presos i els exiliats polítics catalans. La mobilització, que començarà a les 19.00 hores al parc de Joan Miró, està convocada per Òmnium Cultural, l'Assemblea Nacional Catalana i l'Associació Catalana de Drets Civils.

Una ocupació plena de simbolisme

Segons els CDR, l'ocupació del centre penitenciari barceloní és un acte simbòlic potent i carregat d'història, la reivindicació d'un edifici que «ha estat i serà un símbol de resistència republicana», expliquen a les seves xarxes socials.

A més, coincidint amb la marxa convocada per avui, els col·lectius republicans han afirmat que «per això i més hem ocupat la nostra Bastilla, per reclamar la llibertat dels presos polítics i per proclamar que exigim república, i advertir que no ens conformem amb les molles, sinó que volem el pa sencer!».

Els republicans volen assegurar la porta d'entrada al recinte, al carrer d'Entença
Els republicans volen assegurar la porta d'entrada al recinte, al carrer d'Entença | CatalunyaDiari.com

Els CDR volen assegurar l'entrada del carrer d'Entença

Per dur la seva reivindicació a bon port, els CDR han fet una crida, mitjançant les xarxes socials, per tal d'assegurar una de les entrades a l'antiga presó Model, situada al carrer d'Entença.

A hores d'ara, amb la manifestació a favor dels presos polítics i exiliats en marxa, centenars de persones són al centre penitenciari, on ocupen l'accés, alguns mòduls i el pati. En total, es calcula que hi ha unes 500 persones congregades, esperant l'arribada del gruix de la protesta, que ha començat a les set de la tarda a les cruïlles dels carrers Diputació i Tarragona.

Les entitats sobiranistes tenen previst finalitzar la mobilització a l'avinguda de Josep Tarradellas, a tocar de la Model, on es faran diversos parlaments, reclams i reivindicacions. Precisament, des d'Òmnium, l'ANC i l'Associació Catalana de Drets Civils també han destacat el valor simbòlic d'una presó on, durant el franquisme, es van viure alguns dels pitjors episodis de la repressió política al nostre país.

Llibertat i llaços grocs a la Model

Les pancartes amb l'eslògan «Llibertat presos polítics» han omplert diferents espais de l'antiga presó barcelonina. Estelades, cartells i d'altres elements reivindicatius i de protesta tenyeixen de groc un centre penitenciari que va tancar les seves portes fa poc més d'un any, amb el trasllat dels últims presos.

En algunes cel·les, obertes de bat a bat, s'hi poden veure llaços grocs pintats amb esprai
En algunes cel·les, obertes de bat a bat, s'hi poden veure llaços grocs pintats amb esprai | CatalunyaDiari.com

 


Comentaris

envia el comentari