El celler Raimat obre al públic 700 hectàrees d’espai natural protegit

El celler Raimat obre des d'aquest dissabte la seva finca al públic de forma gratuïta perquè la gent pugui gaudir de la riquesa d'aquest espai natural i agrícola ubicat a 15 quilòmetres de Lleida. El projecte Raimat Natura es pot visitar els caps de setmana a peu, en bicicleta o en globus aerostàtic, i s'estén per més de 700 hectàrees on conviuen centenars d'aus aquàtiques, rapinyaires en perill d'extinció, mamífers i els conreus de vinya ecològica.

 

També s'hi pot fer rutes guiades o llogar bicicletes elèctriques, entre altres. El projecte ha comptat amb una inversió inicial de 250.000 euros que s'han destinat a construir un centre d'interpretació, una passarel·la al voltant del pantà de la Clamor i a senyalitzar tres itineraris.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

La inauguració de Raimat Natura s'ha fet aquest dissabte en un acte al centre d'interpretació, que ha anat seguit d'un passeig per la nova passarel·la que envolta el pantà de la Clamor. El director del celler, Joan Esteve, ha explicat que el projecte és «quelcom tan simple com obrir les portes de casa nostra als amants de la natura, la vinya i la biodiversitat», en un espai, ha afegit, que fins ara estava tancat i «d'esquenes a la gent».

El celler Raimat obre al públic 700 hectàrees d’espai natural protegit

El celler Raimat obre al públic 700 hectàrees d'espai natural protegit | LleidaDiari.cat

 

Un pol d'atracció més per a Lleida

Així, Esteve ha indicat que Raimat Natura vol convertir-se en «un pol d'atracció més per a Lleida” i tornar a connectar Raimat amb la capital del Segrià. En segona instància també pretén obrir aquest espai a tots els visitants de Catalunya i de la resta del món. El director de Raimat ha explicat que el nou espai «multidisciplinari» ofereix una oferta «completa» i «respectuosa amb l'entorn». L'espai acollirà activitats diverses, que aniran des de concursos de fotografia fins a l'organització d'activitats esportives i, especialment, experiències gastronòmiques relacionades amb el vi.

 

«És un molt bon exemple on interactuen el cultiu de la vinya i, a la vegada, l'espai on està situat. Hi ha espai per a tothom». Ha indicat Esteve. Per la seva banda, el CEO de Raventós Codorníu, Sergio Fuster, ha destacat que Raimat és el celler que «durant dècades ha abanderat la sostenibilitat» i considera que projectes com Raimat Natura poden inspirar la resta de cellers que té el grup.

 

Un projecte pioner a Catalunya i únic a Europa

Raimat Natura és un projecte pioner a Catalunya i únic a Europa que té la voluntat de compartir amb els visitants la gran riquesa natural que hi ha dins la finca de més de 700 hectàrees. El projecte ha tingut un cost inicial de 250.000 euros que s'han destinat a la senyalització de tres itineraris, la construcció d'un centre d'interpretació per atendre els visitants, i la instal·lació d'una passarel·la de fusta al voltant del pantà de la Clamor perquè sigui accessible per a persones amb mobilitat reduïda.

En aquesta primera fase, Raimat Natura obrirà els dissabtes de les 9 del matí a les 9 del vespre i els diumenges de les 9.00 a les 19.00 hores. Així mateix, entre setmana s'hi faran visites organitzades per a centres educatius o altres grups. L'espai es pot visitar a peu, en bicicleta o des de l'aire en un globus aerostàtic. També s'hi pot fer rutes guiades, marxa nòrdica, activitats d'orientació i, fins i tot, llogar bicis elèctriques, entre altres.

 

Un espai privilegiat per a l'observació d'aus

La finca de Raimat s'ha convertit en una de les zones de Catalunya més interessants per a l'observació d'aus pel seu clima i les seves zones humides, i perquè és un espai on no es permet la caça i, per tant, les aus troben aliment. Tampoc s'hi utilitza cap mena d'insecticida. Tot plegat ha afavorit que Raimat s'hagi convertit en refugi i lloc de cria de rapinyaires i aus aquàtiques de tota mena.

 

Al voltant del pantà de la Clamor hi ha una gran varietat d'espècies que només es podrien trobar a zones com el Delta de l'Ebre, els Aiguamolls de l'Empordà o l'Estany d'Ivars i Vila-sana. A l'hivern hi arriben aus migratòries després de passar els mesos de calor a països nòrdics, com ara els ànecs cullerot, morells, cap roigs, de plomall i xocolaters, ànecs cuallargs i fins a 15 espècies diferents.

 

Així mateix, aquest entorn també és un lloc de refugi per a rapinyaires protegits i pràcticament desapareguts a Europa. Destaquen les àligues cuabarrades, en perill d'extinció; les arpelles, que hivernen a Raimat i crien als canyissars; i els milans reials, un rapinyaire de llargues ales en perill d'extinció a Europa, però encara present a la Península. Entre 50 i 60 exemplars hivernen a Raimat.

 

Zona de cria i reproducció de nombroses espècies protegides

A l'estiu, Raimat es converteix en zona de cria i reproducció de nombroses espècies protegides. En aquesta època s'hi poden veure amb facilitat cabussons emplomallat, fotges, gallinetes d'aigua i bernats pescaires, entre d'altres. A banda, als estanys de Raimat Natura es poden veure llúdrigues i tortugues de rierol. Completen l'ecosistema de la finca espècies estepàries, com el gaig blau o l'abellerol, i de més comunes com conills, llebres, genetes, guineus i fagines.