Un centenar de cardiòlegs debatran a Lleida els avenços en cardiologia

Imatge d'arxiu | Cedida.

 

Un centenar de cardiòlegs i professionals de la medicina i la infermeria de l'atenció primària es reuniran aquest dimarts a la sala d'actes de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova en el marc de la VI Jornada de Cardiologia en Atenció Primària de les Terres de Ponent. La Jornada s'obrirà amb una taula rodona en què els professionals d'ambdues especialitats contrastaran el seu punt de vista sobre la coordinació assistencial a la Regió Sanitària de Lleida i el Pirineu.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Posteriorment, es presentaran i discutiran nous protocols i vies clíniques territorials, amb l'objectiu d'unificar els criteris d'actuació i de fer més fluida la comunicació entre professionals i nivells assistencials. Aquestes modificacions afecten, principalment, els processos de seguiment ambulatori de pacients amb patologia aòrtica, cardiopatia isquèmica crònica i algunes arrítmies.

 

Així mateix, hi haurà dues taules rodones on es presentaran novetats importants dels últims dos anys en el camp de la hipertensió arterial i la prevenció secundària metabòlica cardiovascular. La Jornada clourà amb una prova, tipus test i de resposta anonimitzada, sobre els temes que s'hauran debatut durant la Jornada. Qui obtingui més encerts guanyarà un fonendoscopi cardiològic.

 

Els beneficis de la dieta mediterrània, segons l'IRBLleida

Un estudi realitzat per investigadors lleidatans de la Universitat de Lleida(UdL), l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) i l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) proporciona evidències sobre l'efecte perjudicial del baix compliment de la dieta mediterrània i la poca pràctica d'activitat física en la funció pulmonar en pacients sense malaltia pulmonar coneguda.

 

En concret, els participants amb menor grau de compliment del patró alimentari de l'àrea mediterrània presenten valors més baixos de paràmetres espiromètrics, com ara la capacitat vital forçada i el volum expiratori màxim en el primer segon. A més, com menor és l'activitat física realitzada pitjors són els valors espiromètrics que es presenten. Aquests resultats han estat més marcats entre les dones. El grup de recerca ―liderat pel cap del Servei d'Endocrinologia de l'HUAV, Albert Lecube― ha realitzat l'estudi en 3.020 persones que han estat citades a participar en 'El Bus de la Salut', un projecte mèdic que permet conèixer l'estat de salut de les artèries (per valorar la possibilitat del que es coneix com a malaltia ateromatosa) i la detecció de malaltia renal oculta i diabetis en la població de Lleida.

 

Diferents estudis han demostrat una mortalitat menor per malalties cardiovasculars en les persones que segueixen la dieta mediterrània. També s'ha evidenciat un efecte beneficiós entre el compliment de la dieta mediterrània i la funció pulmonar en pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), però fins ara no hi havia recerques realitzades sobre la relació entre la dieta mediterrània i les poblacions sanes sense malaltia pulmonar. Tampoc s'havia avaluat la pràctica d'activitat física en la funció pulmonar.