Catalunya Diari

Un centenar d'empresaris plantegen traslladar les instal·lacions de la planta d'hidrocarburs CLH de Lleida

El PDeCAT demana que s'aturi la tramitació del POUM per resoldre els perjudicis que podria comportar la limitació d'activitat per a unes 150 empreses del polígon Neoparc

Els regidors del grup del PDeCAT-Unió a l'Ajuntament de Lleida, Toni Postius i Paco Cerdà, amb el regidor de la Crida-CUP, Pau Juvillà, durant la reunió organitzada
Els regidors del grup del PDeCAT-Unió a l'Ajuntament de Lleida, Toni Postius i Paco Cerdà, amb el regidor de la Crida-CUP, Pau Juvillà, durant la reunió organitzada | LleidaDiari.cat

El grup municipal del PDeCAT i Unió presentarà una moció al Ple de la Paeria de juliol per demanar que s'aturi la tramitació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) fins que no es trobi una «solució satisfactòria» al problema que planteja per a uns 150 empresaris, la major part del polígon Neoparc, la limitació per motius seguretat de futures activitats a la zona perimetral dels dipòsits de combustible de la companyia CLH. 

El PDeCAT-Unió dona suport a la decisió adoptada aquest dilluns per aquests empresaris, que tenen la intenció de presentar una al·legació conjunta al POUM davant la limitació de futures activitats a l'entorn de la planta d'hidrocarburs. Així mateix, el centenar d'empresaris no descarten demanar a la Paeria que impulsi el trasllat dels dipòsits a una altra zona per preservar els interessos de les empreses ara afectades i que donen feina a uns 2.000 treballadors, proposta a la qual també dona suport el PDeCAT-Unió mentre no es trobi cap altra solució favorable a totes les parts.

El president del grup municipal del PDeCAT-Unió, Toni Postius, considera que «des del punt de vista de ciutat, el que hem de fer és defensar aquestes 150 empreses, aquestes 2.000 persones que treballen en aquesta zona, i no a una multinacional que no aporta cap valor afegit». En aquest sentit, planteja «que s'aturi la tramitació del POUM fins que no es trobi una solució a aquesta qüestió» i, «si no hi ha altre remei que haver d'assumir tota aquesta normativa tal com està plantejada, el que haurem de fer és obrir la porta a aprofitar la tramitació del POUM per demanar un trasllat dels dipòsits de CLH que avui en dia no s'estan utilitzant». 

La incorporació d'una normativa de la Generalitat de 2007 que defineix un perímetre de seguretat al voltant de determinades empreses del sector químic que poden representar un risc, fa que a la pràctica tots els espais industrials, comercials i empresarials que estan ubicats a l'entorn de CLH quedin ara mateix fora d'ordenació. Això suposa que en el futur només es podran establir en aquest perímetre magatzems i petites oficines, però no negocis que suposin concurrència de persones o que disposin d'espais d'oficina superiors als 150 metres quadrats o que tinguin més de 50 treballadors. 

A la pràctica, això també afecta als actualsveïns perquè els impedeix fer canvis de titularitat als negocis, renovar llicències o fer obres d'ampliació. Postius fa notar la contradicció que suposa el fet que «no fa gaire, l'Ajuntament va donar permís a una discoteca a l'aire lliure perquè entenia que un equipament amb una capacitat per a 5.000 persones no suposava cap risc per a la seguretat» pel fet d'estar al costat de CLH i ara, en canvi, «diu tot el contrari per a aquestes empreses».

Toni Postius creu que «la transposició de la normativa de la Generalitat al POUM s'ha fet en bloc sense mirar-s'hi gaire» perquè «hi ha pressa per aprovar el POUM en aquest mandat i es vol l'informe favorable de la Generalitat, sense més endarreriments que puguin ajornar l'aprovació definitiva més enllà de les eleccions municipals». «Aquest planejament urbanístic que proposa l'equip de govern amb el suport dels grups de Ciutadans i del PP castiga el teixit productiu de la ciutat», ha assenyalat el president del grup del PDeCAT-Unió. «Les presses al final porten a aquesta mena de situacions, que deixen en una posició d'indefensió total a aquestes empreses que porten anys implantades i que aporten riquesa a la ciutat», ha sentenciat Postius.


Comentaris

envia el comentari