Catalunya Diari

Els pagesos de Lleida demanen amb una tractorada més ajudes per a la pagesia

Reclama una aplicació "justa" de la PAC i un repartiment "equitatiu" del valor afegit a la cadena alimentària, entre altres peticions

Imatge pla general de l'esmorzar als Camps Elisis de Lleida
Imatge pla general de l'esmorzar als Camps Elisis de Lleida | LleidaDiari.cat

A Lleida, un centenar de tractors convocats per la tractorada d'Unió de Pagesos han sortit des dels Camps Elisis i s'han dirigit fins a la subdelegació del govern espanyol a la capital del Segrià, on representants del sindicat han estat rebuts pel subdelegat José Crespín, que s'ha compromès a traslladar les seves reivindicacions al Ministeri d'Agricultura. Una vuitantena de pagesos s'han concentrat davant de l'edifici estatal per fer sentir les seves peticions.

En el cas de la capital del Segrià, s'ha posat especial èmfasi en la necessitat d'articular en altres zones productores plans d'ajuts per a l'arrencada de plantacions de fruita de pinyol, com el que ha posat en marxa a Catalunya el Departament d'Agricultura.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Altres actes arreu de Catalunya

Unió de Pagesos ha aplegat a Manresa una quinzena de tractors i una trentena de persones. La marxa ha sortit del Palau Firal de la capital del Bages i ha finalitzat davant de la delegació de l'Agència Tributària a Manresa. Unió de Pagesos s'ha mobilitzat aquest dijous amb tractorades a Lleida, Girona, Tarragona, Manresa i Tortosa, que han finalitzat davant de diferents delegacions estatals d'aquestes ciutats, per exigir al govern espanyol mesures «urgents» per a la pagesia professional, que suposen uns 300 milions d'euros anuals per a Catalunya, segons calcula el sindicat. Unió de Pagesos reclama, entre altres peticions, una aplicació «justa» de la Política Agrària Comuna (PAC) a l'Estat i un repartiment «just i equitatiu» del valor afegit a la cadena alimentària per tal d'equiparar les rendes dels pagesos amb les de la resta de ciutadans.

Les protestes s'han fet conjuntament amb altres arreu de l'Estat convocades per la resta d'organitzacions que integren Unió d'Unions d'Agricultors i Ramaders. Unió de Pagesos exigeix al govern espanyol que surti elegit el 28-A, així com als diferents grups polítics, la modificació «urgent" de les normes i la legislació per aconseguir l'establiment, com a agricultor actiu, en l'aplicació de la PAC actual a l'estat espanyol, a aquell que obté almenys, el 25% dels ingressos totals de les activitats agràries, i una franquícia de 1.250 euros anuals per tal de no excloure els sectors socials del món rural. L'organització també reclama que s'estableixin pràctiques equivalents a pràctiques agrícoles beneficioses per al clima i el medi ambient perquè no sigui obligatori abandonar la capacitat productiva.

Imatge pla general de la sortida dels Camps Elisis de Lleida
Imatge pla general de la sortida dels Camps Elisis de Lleida abans de la protesta que Unió de Pagesos | LleidaDiari.cat

 

Les exigències del sindicat

Pel que fa a la comercialització, el sindicat exigeix una regulació «específica» de venda a pèrdues a la cadena alimentària que incorpori, a més del preu de compra dels productes i serveis, els costos directes i indirectes de cada esgraó de la mateixa cadena. Així, l'establiment de la consideració de posició de domini a la cadena alimentària hauria de fixar-se en una quota del 8% del mercat. UP també demana un gasoil professional agrícola, ramader i forestal de 0,021 euros per litre d'impost especial d'hidrocarburs, el mínim establert a la Unió Europea, així com l'aplicació d'un IVA reduït del 10% i l'aplicació d'aquest gasoil a tots els usos professionals de les explotacions com la calefacció de les granges i hivernacles o els vehicles afectes a l'explotació.

En matèria de cotitzacions, Unió de Pagesos reclama l'equiparació de les especialitats de cotització dels petits i mitjans autònoms agrícoles, ramaders i forestals, quan aquests contracten treballadors per compte d'altri sotmesos a la cotització en el Sistema Especial per a Treballadors per Compte Aliè Agraris del Règim General de la Seguretat Social.

Entre altres peticions, el sindicat també exigeix l'adequació dels mòduls de l'IRPF per als productes agrícoles, ramaders i forestals, atès l'establiment del Salari Mínim Interprofessional en 12.600 euros per al 2019 i l'encariment progressiu de les cotitzacions a la Seguretat Social per a la contractació de treballadors per compte d'altri, així com l'augment del 10% de les despeses de difícil justificació en l'estimació directa de l'IRPF per a les persones agricultores, ramaderes o silvicultores.  Un altre punt és la modificació de la Llei reguladora de les hisendes locals perquè incorpori una reducció en la base imposable a les construccions agràries mitjançant un índex corrector en l'àmbit municipal.

Imatge pla mig d'un pagès conversant amb el subdelegat del govern a Lleida
Imatge pla mig d'un pagès conversant amb el subdelegat del govern a Lleida, José Crespín davant la subdelegació en la protesta | LleidaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari