Més de 400 empreses lleidatanes s’han deslocalitzat en els últims 5 anys

La Cambra de Comerç de Lleida ha presentat aquesta setmana la proposta d'estudi que ha encarregat a la Universitat de Lleida i a la Universitat Pompeu Fabra-Barcelona School of Management (UPF-BSM) sobre la deslocalització empresarial a les Terres de Lleida.

 

Un encàrrec que té per objectiu quantificar les empreses lleidatanes que han canviat el seu domicili fora de Lleida, així com identificar les causes que han motivat les empreses a abandonar-la, elaborant un model que expliqui les variables de pes i proposi accions correctores.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

«Des de l'inici del nou mandat, ens ha preocupat molt conèixer científicament quantes empreses han deixat Lleida en els últims anys i els motius d'aquest desplaçament», apunta Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç de Lleida. És per això, que l'ens cameral ha encarregat aquest estudi, amb la intenció de contextualitzar una situació que podria estar afectant el teixit empresarial de Lleida i a la seva economia.

Més de 400 empreses lleidatanes s’han deslocalitzat en els últims 5 anys

Més de 400 empreses lleidatanes s'han deslocalitzat en els últims 5 anys | LleidaDiari.cat

 

428 empreses lleidatanes han canviat de domicili fiscal en els últims 5 anys

Una de les primeres dades que s'han donat a conèixer és que un total de 428 empreses lleidatanes han canviat de domicili fiscal en els últims 5 anys. «Ens ha sorprès molt la xifra. Ara faltarà saber els motius d'aquest canvi; la dimensió de les empreses; el context polític en el moment del desplaçament… és per això que cal esperar resultats i interpretar-los a consciència quan els tinguem sobre la taula. També és important saber on marxen; si a l'Aragó o a Barcelona, per exemple», explica Saltó.

 

«Les empreses al final es desplacen als llocs on se'ls faciliten les coses; ja sigui en l'àmbit administratiu, econòmic, de sòl industrial… I amb conclusions sobre la taula podrem denunciar la situació davant el Govern de la Generalitat i mirar de revertir la situació», afegeix el president de la Cambra de Lleida, qui ha estat acompanyat durant la presentació pels membres de Comitè Executiu: Marc Cerón, Manel Llaràs, Xavier Batalla i Ignasi Martí.

 

L'estudi té una durada de setze setmanes i es preveu que durant la primera quinzena de novembre es tinguin els resultats finals. L’equip investigador està format pel rector de la UPF i professor de la UPF-BSM, Oriol Amat; el professor i investigador de la Universitat de Lleida Jordi Moreno; el professor de la UPF-BSM, Oriol Montanyà; i l'investigador de la UPF-BSM, Andrei Boar.