Catalunya Diari

Unes 600 persones es manifesten a Lleida contra el racisme

La concentració ha derivat en una marxa fins davant la subdelegació del govern espanyol

Pla obert d'alguns dels manifestants que han participat a la manifestació que s'ha fet a Lleida
Unes 600 persones es manifesten a Lleida contra el racisme i en memòria de George Floyd | LleidaDiari.cat

Unes 600 persones, segons la Guàrdia Urbana, han participat en la concentració que es va fer aquest diumenge al matí a la plaça de la Paeria de Lleida en memòria de George Floyd i per denunciar el racisme que hi ha a les terres de Lleida, i en especial, amb els temporers de la campanya de la fruita.

La concentració, però, va derivar en manifestació pels carrers de la ciutat i va acabar davant la subdelegació del govern espanyol. Els manifestants culpabilitzen l'Ajuntament de Lleida de permetre que els temporers que arriben a la ciutat hagin de dormir al carrer. Tot i això, consideren que el govern espanyol, amb la llei d'estrangeria, és el principal culpable «d'ofegar els immigrants», segons va dir l'activista Nogay Ndiaye.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

 

Protesta convocada per la Comunitat Negra, Africana i Afro-descendent a Espanya (CNAAE)

La protesta convocada per la Comunitat Negra, Africana i Afro-descendent a Espanya (CNAAE), va començar amb un minut de silenci en record a George Floyd, el ciutadà afro-americà que va morir asfixiat a mans de la policia de Minneapolis. Tot seguit, els concentrats, que s'havien agenollat, es van tornar a posar de peu al crit de «no puc respirar», abans de passar a la lectura d'un manifest i els parlaments. També van cridar consignes com «Black Lives Matter», «no justice, no peace» o «regularització ja».

Posteriorment, la concentració va derivar en una marxa pels carrers de la ciutat. La manifestació, encapçalada amb una pancarta amb el lema 'Racisme ni aquí ni enlloc', va transcórrer pels carrers del Carme i del Cardenal Molins fins a arribar a l'estació de tren Lleida-Pirineus. Un cop allí, la marxa va continuar per la Rambla d'Aragó fins a arribar davant la subdelegació del govern espanyol, on els convocats van reprendre els parlaments. Finalment, la protesta va finalitzar amb la interpretació de la cançó 'Redemption Song' de Bob Marley, a càrrec del cantant del grup Koers, Kelly Isaiah.

La gran majoria dels participants a la concentració van efrús de la mascareta, encara que en molts moments, sobretot durant la manifestació pels carrers de la ciutat, van denunciar el «racisme estructural i social» que hi ha a les terres de Lleida. Un racisme que, segons van afegir, es perpetua amb l'ajuda de la Paeria i del govern espanyol, motiu pel qual la manifestació es va concentrar en aquests dos punts.

Els temporers a Lleida

Segons l'activista Nogay Ndiaye, la Paeria «fa molts anys que mira cap a un altre costat en les qüestions racials». Segons va dir, això queda demostrat per la situació en què es troben «des de fa més de 20 anys» els temporers que arriben a la ciutat per treballar a la campanya de la fruita. També va parlar de la segregació escolar que hi ha la ciutat i de les dificultats que té la població migrant per accedir a l'habitatge.

En aquest sentit, Nogay va dir que en les darreres setmanes aquest racisme s'ha accentuat amb el tema dels temporers, després que l'activista denunciés fa uns dies que els hotelers i llogaters de la ciutat es neguen a acollir els temporers que hi ha dormint als carrers de la ciutat malgrat que hi ha els diners per pagar aquests espais. «L'ajuntament és responsable de no fer res davant d'aquest racisme i de la vulneració de drets», va afirmar. A més, l'activista també va criticar el pavelló que la Paeria ha habilitat per acollir un centenar de temporers, el qual, va dir, s'assembla més a un camp de refugiats que a un alberg de temporers.

Tot i això, Nogay Ndiaye va assenyalar el govern espanyol com el «màxim responsable» de la situació que viuen les persones immigrants al país. «És qui està ofegant els immigrants amb la llei d'estrangeria i les lleis racistes que han de patir i sofrir els immigrants», va dir. Finalment, l'activista es va mostrar «molt enfadada i molt contenta» per la protesta que es va viure aquest diumenge a Lleida. Per una banda, va dir que està enfadada perquè, a més del racisme, a la ciutat encara hi ha unes 200 persones temporeres que dormen al carrer. La part positiva, va dir, és que per primer cop a Lleida s'ha viscut «una manifestació multitudinària on la majoria de la població negra s'ha bolcat i ha fet pinya» per denunciar una situació que afecta tothom.

Pla obert de manifestants a Lleida denunciant la mort de George Floyd
La concentració ha derivat en una marxa fins davant la subdelegació del govern espanyol | LleidaDiari.cat

«Connectar el racisme amb la campanya de la fruita ens indigna»

Fins a la protesta d'aquest diumenge també s'hi han apropat representants del sindicat agrari d'Asaja i l'alcalde de l'ajuntament d'Alcarràs, Manel Ezquerra, qui ha demanat «no generalitzar» les situacions de racisme denunciades per diversos col·lectius. Ezquerra ha assegurat que les explotacions agràries familiars tracten els seus treballadors «d'una manera molt digna» i ha dit que aquestes també paguen el salari que marca el conveni.

Per aquest motiu, ha dit que se sent «indignat d'una manera profunda» quan s'intenta connectar el racisme amb la campanya de la fruita. Ezquerra ha recordat que a Alcarràs hi ha 56 nacionalitats i que la immigració representa el 40% de la població. «Portem molts anys treballant per evitar el racisme i al municipi es tracta tothom per igual», ha remarcat.


Comentaris

envia el comentari