Més de 230 persones van trobar feina gràcies al Servei d’Intermediació Laboral d’Aspid

Pla obert d'un curs de formació d'auxiliar d'oficina ofert per Aspid

Més de 230 persones van trobar feina el 2019 gràcies al Servei d'Intermediació Laboral d'Aspid | LleidaDiari.cat

Un total de 233 persones van aconseguir feina l'any 2019 gràcies a la tasca del Servei d'Intermediació Laboral (SIL) d'Aspid, que s'adreça a persones amb discapacitat reconeguda i a persones que es troben en situació de vulnerabilitat i necessiten un servei especialitzat d'acompanyament per aconseguir una ocupació estable.

 

D'altra banda, l'entitat lleidatana va assessorar 107 persones per mitjà del programa d'Emprenedoria i Autoocupació. Així mateix, van passar per l'àrea de formació 563 alumnes, amb 3.250 hores impartides. En total, el SIL va atendre l'any passat 776 persones. Aspid ofereix serveis d'orientació professional i formativa, intermediació en ofertes, i formació ocupacional per a la millora competencial i emprenedoria.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

De les 233 persones contractades en alguna empresa o entitat, 143 eren persones amb discapacitat (el 61%). Es van assolir un total de 341 contractes, dels quals un 77% han estat en el sector de serveis, el 13% de la indústria, el 8% en el de l'agricultura i un 2% en el de la construcció.

 

Contractes en empreses lleidatanes i autoocupació

Pel que fa a les gestions fetes amb empreses de la demarcació de Lleida, Aspid va treballar l'any passat amb 368, amb un total de 3.461 contactes portats a terme. Com a resultat es van gestionar 63 convenis de pràctiques i 277 ofertes de feina. El 81% dels contractes s'han formalitzat amb empreses del mercat ordinari, un 18% amb Centres Especials de Treball i un 1% amb empreses d'inserció. Des d'Aspid destaquen que es manté la tendència del mercat a fer contractes de curta durada.

 

Així, el 41,5% van ser d'entre 0 i 3 mesos, el 16% d'entre 3 i 6 mesos, el 10% d'entre 6 mesos i un any, el 13% dels contractes han estat d'un any, mentre un 3,5% són contractes indefinits. El 16% restant ha estat d'altres tipus, com ara contractes d'interinitat, obres i serveis sense temporalitat o contractes d'aprenentatge.

 

El perfil de les persones ocupades el 2019 per mitjà dels serveis d'Aspid no varia respecte a altres anys, tot i que hi ha un petit increment de treballadors en activitats de serveis, contractats per compte d'altri i en el sector privat. Es tracta sobretot de contractes temporals de menys de 6 mesos (els contractes indefinits perden terreny any rere any) a jornada completa, tot i que el treball a temps parcial és cada vegada més gran. La majoria d'ocupats es va concentrar en els serveis de restauració, serveis d'atenció a persones o seguretat (com ara vigilants o controladors d'accessos) i venedors.

 

D'altra banda, de les 107 persones assessorades per Aspid durant el 2019 en el marc del programa d'Emprenedoria i Autoocupació, 14 van ser persones amb discapacitat (el 13%). En total es van crear 33 empreses, 6 empreses més que l'any anterior.

 

Perfil de les persones ateses

El perfil dels 776 atesos (439 amb Certificat de Discapacitat reconeguda i 337 sense discapacitat) és el d'una persona més gran de 45 anys i amb baixa qualificació, home o dona indistintament, i de procedència estatal. Un perfil bastant similar al dels anys anteriors, motiu pel qual Aspid s'ha centrat en aquests col·lectius amb més dificultat d'accés al mercat de treball, que han vist que la seva situació d'atur ha esdevingut crònica.

 

En concret, el 49% eren homes i el 51% dones. Quan a l'edat, el 6% tenien entre 16 i 25 anys, el 14% entre 26 i 35 anys, el 26% d'entre 36 i 45 anys, el 36% d'entre 46 i 55 anys i el 18% tenien més de 55 anys. En conjunt, més de la meitat de les persones ateses eren majors de 45 anys. El 52% de les persones participants no tenien estudis o tenien estudis primaris, el 18% tenien estudis secundaris, el 26% han cursat Batxillerat o Formació Professional, i el 4% tenien estudis universitaris. Pel que fa a la procedència, el 71% de les persones que es van atendre eren ciutadans de l'Estat, el 10% eren comunitaris i el 19% extracomunitaris.

 

Per tipologia de discapacitat ateses, el 76% eren persones amb discapacitat física, un 4% tenien discapacitat visual, un 4% discapacitat auditiva, un 9% discapacitat intel·lectual i un 7% tenien alguna malaltia mental.

 

El 30% no tenia cap tipus d'ingrés

Quan a la situació econòmica, el 30% no tenia cap tipus d'ingrés, el 26% rebia prestacions no contributives, el 19% percebia alguna prestació contributiva (per incapacitat laboral, entre altres.), el 14% rebia la prestació de l'atur, i un 11% tenia altres tipus d'ingressos no tipificats. Aquestes dades indiquen que la majoria de persones, en el moment d'arribar al servei, portaven un mínim d'un any sense treballar, un temps llarg d'inactivitat que es relaciona directament amb la pèrdua d'hàbits laborals i amb l'allunyament del qual demana el mercat.

Gran part de les persones ateses al servei tenen càrregues familiars (fills o pares/mares), generalment sense carnet de conduir o vehicle pel cost que suposa mantenir-lo, persones immigrades sense coneixement de l'idioma o estereotipades en certs sectors laborals. Tots aquests factors condicionen en moltes ocasions l'accés a l'ocupació, segons Aspid.

 

3.250 hores de formació

Un terç del total del temps dedicat per Aspid l'any 2019 a la formació, 2.132 hores, va correspondre a formació bàsica, en la que van participar 425 persones. En l'àmbit de la formació ocupacional es van portar a terme 6 cursos (el doble que l'any anterior) en les especialitats d'administratiu polivalent per a Pimes, peó d'indústria agroalimentària, encarregat de línia a la indústria agroalimentària, tele operador, auxiliar d'oficina i auxiliar de serveis. En aquest apartat es van desenvolupar un total de 1.106 hores i es van formar 78 alumnes, el 46% dels quals va aconseguir una feina un cop finalitzada la formació.