Catalunya Diari

El centre de fauna de Vallcalent atén durant el 2019 un 45% més d'animals

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha visitat avui les instal·lacions d’aquest centre creat l’any 1983

El centre de fauna de Vallcalent (Segrià) ha incrementat el nombre d'animal atesos el 2019 en un 45%, arribant als 4.029 exemplars, enfront dels 2.789 del 2018. Del total d'atesos, la majoria han estat ocells, amb un 90%, seguits de lluny per mamífers, amb un 6%, i rèptils, amb un 4%. Del nombre total d'atesos, finalment s'han pogut retornar a la natura 1.519 exemplars.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, ha visitat aquest divendres aquest centre, creat el 1983 amb l'objectiu inicial de tractar, rehabilitar i reintroduir els animals salvatges autòctons. Tanmateix, progressivament es van anar obrint noves línies d'actuació, i actualment la instal·lació també acull una unitat de cria en captivitat del trencalòs (Gypaetus barbatus), de la trenca (Lanius minor), i de l'òliba (Tyto alba). A més, acull activitats d'educació ambiental i de recerca.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

El conseller s'ha mostrat «molt impressionat» per la feina desenvolupada

Durant la visita, el conseller s'ha mostrat «molt impressionat» per la feina desenvolupada en aquest centre, que ha qualificat «d'absolutament necessària per preservar la biodiversitat». Calvet ha insistit que «com a Govern estem molt orgullosos de tenir centres com aquest, que també dona servei al territori; un centre per on passa molta gent a aprendre del que es fa i de la natura».

Finalment, ha destacat «l'any rècord» d'ingressos d'animals al centre, i ha valorat «la gran feina del centre especialitzada a recuperar la trenca, que ha de tornar a formar part natural de l'hàbitat de Lleida». Pel que fa a les activitats d'educació i sensibilització ambiental, durant l'any 2019 han visitat Vallcalent unes 3470 persones, 945 més que durant el 2018, entre grups (principalment de centres educatius) i visites familiars dels caps de setmana.

També s'han fet 161 visites educatives. Dels projectes externs en marxa, destaca la continuïtat en la col·laboració amb el Departament de Parcs del Govern Israelià, mitjançant la cessió de diversos exemplars de voltor recuperats al centre, en el marc del projecte de reintroducció d'aquesta espècie a Israel. Des de l'inici de la col·laboració l'any 2015 el Centre de Fauna Vallcalent ha cedit ja un total de 114 exemplars. Concretament, el 2019 s'han fet 2 enviaments amb 20 exemplars.

293 informes forenses i necròpsies a 445 animals

Finalment, s'han elaborat 293 informes forenses, i s'han practicat necròpsies a 445 animals, a sol·licitud principalment dels Agents Rurals. El centre ha comptat amb la col·laboració d'uns 30 voluntaris, i 27 alumnes en pràctiques de 16 centres educatius. A més, 16 persones han fet treballs de servei a la comunitat. Pel que fa al programa de cria en captivitat de trencalòs, el període reproductor 2018-2019 s'han aconseguit 9 ous i 4 polls de 4 parelles reproductores, que s'afegeixen a dos ous més que han fet eclosió al centre i enviats des de Còrsega. El cicle anterior van néixer 5 polls de 6 ous, dels quals van sobreviure 4.

De trenca, el centre ha aconseguit 215 ous de 60 exemplars, 30 mascles i 30 femelles, més dos mascles cedits pel Zoo de Barcelona. Respecte a el cicle anterior s'ha aconseguit un nombre similar d'ous, i menys polls nascuts (77 el 2019 respecte a els 122 del 2018) i menys alliberaments (67 el 2019 respecte a els 94 del 2018). Finalment, de les 9 parelles de l'estoc reproductor d'òlibes s'han obtingut 26 polls. Durant l'any es van fer un total de 18 hàckings amb 59 polls, entre les provinents del pla de cria i els ingressats com a polls al centre. L'any anterior van ser 53 polls els obtinguts.

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari