Catalunya Diari

Cinc donants d'òrgans a Lleida propicien 30 trasplantaments durant el 2020 malgrat la pandèmia

El Dia Mundial de la Donació d'Òrgans, Teixits i Trasplantaments pretén incentivar aquesta acció altruista

Imatge d'una extracció multiorgànica d'un pacient de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida que va donar els òrgans
Cinc donants d'òrgans a Lleida propicien trenta trasplantaments durant el 2020 malgrat la pandèmia | LleidaDiari.cat

Lleida ha registrat enguany cinc donants d'òrgans que han propiciat 30 trasplantaments tot i la pandèmia. La coordinadora de trasplantaments de l'Hospital Arnau de Vilanova, Mariona Badia, explica que aquesta xifra és sensiblement inferior a l'any passat però destaca que «aquestes donacions són enormement valuoses, ja que, malgrat totes les dificultats, la generositat dels conciutadans segueix present».

A Catalunya, el 2019 es va assolir la xifra històrica de trasplantaments, amb 1.297. El 14 d'octubre es commemora el Dia Mundial de la Donació d'Òrgans, Teixits i Trasplantaments, una data que recorda aquelles persones que, gràcies a la seva donació, fan realitat el petit miracle del trasplantament i pretén incentivar aquesta acció altruista.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La irrupció de la Covid-19 va colpejar tot el sistema sanitari

La irrupció de la Covid-19 va colpejar tot el sistema sanitari, de manera que els trasplantaments també se n'han ressentit. En aquest sentit, Badia explica que les UCI són un dels àmbits de referència en la detecció d'aquelles persones que, després de la seva mort, poden ser donants d'òrgans.

Però el fet que l'UCI ha estat en la primera línia de l'atenció als pacients greus afectats pel coronavirus, que la majoria de coordinadors de trasplantaments són professionals de medicina intensiva i que les persones trasplantades reben fàrmacs immunosupressors (que els fan especialment sensibles a les malalties infeccioses) ha portat a reduir l'activitat del trasplantament als casos d'urgència vital i a les situacions especials.

Durant els mesos de gener i febrer d'aquest 2020, a Catalunya es van poder realitzar 267 trasplantaments, 43 més que en el mateix període de l'any anterior, però l'arribada de la covid-19 va suposar una davallada dràstica, amb només 7 trasplantaments al mes d'abril. A mesura que la situació ha anat millorant, els hospitals han començat a recuperar la seva activitat habitual amb els ulls posats en l'evolució de la pandèmia.


Comentaris

envia el comentari