Catalunya Diari

CiU demana una revisión cadastral per rebaixar l'IBI i altres impostos municipals

CiU demana una revisión cadastral per rebaixar l'IBI i altres impostos municipals| Redacció - Fotografia: CiU Ajuntament de LleidaLa revisió cadastral és una de les 22 esmenes que ha presentat CiU a l’expedient d’ordenances fiscals per al 2014 que es debatrà divendres al Ple municipal. Els nacionalistes estan negociant amb l’equip de govern l’acceptació d’aquestes propostes i la resposta del govern municipal determinarà el vot de CiU a l’expedient. Les esmenes posen èmfasi en alleugerir l’impacte de la pressió fiscal tenint en compte la situació econòmica actual, i en afavorir la creació i manteniment de l’ocupació, en la línia marcada per la Proposta de Resolució de CiU aprovada per unanimitat al Ple de l’Estat de la Ciutat i que ha de culminar amb una cimera municipal sobre l’atur.

El cap de l’oposició i líder de CiU a la Paeria, Joan Ramon Zaballos, ha celebrat la congelació de taxes i impostos anunciada per l’equip de govern, però ha lamentat que Lleida continuï liderant els rànquings de municipis de l’Estat amb més pressió fiscal. "Lleida és una ciutat mitjana i com a tal, hauria de tenir un catàleg d’impostos i taxes coherent amb això i no hauríem d’estar a la part alta, com passa ara", ha conclòs Zaballos.

Per la seva part, la portaveu de CiU Bea Obis, ha detallat el contingut de les esmenes i ha alertat sobre la revisió cadastral, que podria ser "la última oportunitat que tindrem de demanar aquesta revisió ja que el termini acaba el 15 de novembre". "Cal tindre en compte que no només rebaixaria l’IBI, sinó també la pressió fiscal global ja que afavoriria la rebaixa en impostos de l’Estat o la Generalitat", ha afegit.
La portaveu nacionalista ha recordat que des del 2006 l’IBI a Lleida ha augmentat de mitjana un 50% mentre que l’IPC (Índex de Preus al Consum) ha pujat només un 20 % i el preu de l’habitatge ha baixat de mitjana un 20%. Així mateix, Obis ha destacat que l’equip de govern municipal "després de cinc anys rectifica i congela els impostos. Han pujat els impostos en plena crisi, mentre molts ajuntaments congelaven i ara que molts ajuntaments els rebaixen, nosaltres els congelem".

Així, les esmenes inclouen més bonificacions per a les famílies amb dos persones aturades, com ara que puguin ajornar el pagament de l’IBI sense cap cost fins que una de les dues trobi feina. O bonificacions del 50% en la matrícula del conservatori o l’escola de música per a famílies nombroses i monoparentals. També es proposa ajornaments per un termini de 18 mesos i fraccionaments de deutes superiors a 20.000 euros fins a les 24 mensualitats.

L’activitat econòmica i la creació de llocs de treball tindran bonificació en l’IBI l’IAE i la llicència d’inici d’activitat, si s’aproven les esmenes de CiU. En el cas de l’IBI, serà del 50% per establiments comercials durant els dos primers anys d’activitat. En l’IAE, una rebaixa del 40% per a empreses de nova creació. I en la llicència d’activitats, un 50% de bonificació per als aturats que emprenguin una nova activitat econòmica a la ciutat.

Sobre la taxa d’escombraries, CiU ha demanat conèixer els criteris de la categoria de carrers i en funció d’aquestos proposarà una possible revisió perquè es tinguin en compte criteris de valoració que busquin la màxima objectivitat. Pel que fa a les zones blaves, els nacionalistes demanen en una esmena que l’Ajuntament suprimeixi les zones de baixa rotació i que no augmenti les zones d’alta rotació​durant el 2014. Per últim, CiU inclou altres esmenes com la rebaixa del 50% en l’IBI dels immobles de l’Horta en els termes que fixa la Llei d’Hisendes Locals; donar publicitat de totes les exempcions que permet la normativa vigent, per tal de facilitar que se’n puguin beneficiar la major part dels contribuents; i rebaixar l’Impost de Vehicles baixant del 2 a l’1,90 el coeficient que hi aplica l’Ajuntament.


Comentaris

envia el comentari