Classes al carrer contra les retallades

Classes al carrer contra les retallades| Laura Biela – Fotografia: Cedida (J. Marco)

 

Desenes d’estudiants de la Universitat de Lleida (UdL) han canviat aquest dijous les aules pels carrers, realitzant les classes fixades per aquest dia en diferents punts de la ciutat, com per exemple, a la Plaça de la Paeria, Víctor Siurana, Ricard Vinyes, Sant Joan o Blas Infante.

Tot i que no han assistit el mateix nombre d’alumnes que en una classe normal, “ha tingut una gran resposta”, explica la Nerea, estudiant de segon curs d’Educació Social. Comenta que han estat més de tres hores a la Plaça Blas Infante donant classe, tot i que aquesta no s'ha realitzat com és habitual. Durant aquest temps han estat parlant sobre el seu futur, les xifres de l’atur i els principals motius de la vaga.

Els alumnes de tercer curs d'Educació Social sí han fet classe normal: “Hem continuat el programa previst al 100 per cent. De 08.00 a 10.00 hores hem fet 'Disseny, desenvolupament i avaluació dels programes socioeducatius II' i de 10.00 a 12.00 hores l'assignatura d'immigració. Hem pres apunts en tot moment”, explica la Míriam, una de les alumnes allí presents.

Al grau d’Educació Primària del grup de tarda, alguns professors han continuat amb la programació i d'altres no: “Alguns docents han decidit canviar part de la matèria, d'altres han continuat amb el temari que tocava”, comenta el Jose, estudiant de tercer curs d’aquesta titulació.

“És molt complicat estudiar”

La majoria dels alumnes estan en contra de les noves mesures educatives. Especialment amb dos d’elles: que les comunitats autònomes puguin incrementar un 66 per cent la taxa universitària; i que una assignatura suspesa es pagui triplicada l’any següent. Segons el Jose, aquestes decisions faran que “molts alumnes que volien començar l’any vinent una carrera, o inclús els que ja estan estudiant, tinguin que deixar la carrera perquè no se la poden pagar”.

Per la Nerea aquestes mesures i el Pla Bolonia són incompatibles. “Estudiar un grau exigeix molta constància, hores de feina i treballs en grup. El fet de pagar més per fer el mateix provocarà que molts estudiants deixin la carrera de banda. I nosaltres som el futur. Aquestes retallades ens afecten a tots”.

La Míriam considera “intolerable” aquesta pujada de preus, per aquest motiu confia en que els escoltin i s'ho replantegin. En aquest sentit, considera que la universitat pública “no pot tenir aquests preus tan elevats” i qualifica la universitat com un “luxe”.

Fins al moment, els alumnes no saben si continuaran les mobilitzacions, estan a la recta final del curs i no poden despistar-se, tot i que des de les assemblees d’estudiants de les diferents facultats de la UdL no descarten començar una vaga indefinida, celebrant classes al carrer cada dijous.