Catalunya Diari

Els clients de les cases rurals de Lleida continuen fent reserves tot i la COVID

El sector confia tenir una allau d'activitat quan s'aixequin les restriccions de mobilitat i de reunió

Pla mitjà on es pot veure el president de la Federació de Cases Rurals de Lleida, Jaume Ramon
Els clients de les cases rurals de Lleida continuen fent reserves tot i la incertesa de si hi podran anar | LleidaDiari.cat

Les cases rurals de Lleida segueixen sumant cada setmana noves reserves de cara la primavera i moltes ja tenen els caps de setmana plens des de mitjans de març fins a Sant Joan. Això malgrat no saber si finalment els clients, que són en un 90% de l'Àrea Metropolitana, podran desplaçar-se a les comarques lleidatanes.

Per això, la Federació de Cases Rurals de Lleida descarta que el Govern faci «excepcions» amb el sector i diuen que «cal ser realistes» i esperar al fet que la situació de pandèmia «es normalitzi» per poder reprendre l'activitat, és a dir, fins que s'aixequin les restriccions de mobilitat i de reunió. Els efectes de la pandèmia van fer que l'any passat l'ocupació en aquests establiments caigués en més d'un 60% respecte al 2019.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La Federació de Cases de Turisme Rural de Lleida pronostica una «allau» de reserves quan s'aixequin les restriccions de mobilitat i la prohibició de trobades de més de sis persones. El seu president, Jaume Ramon Solé, però, és prudent i no creu que les mesures restrictives es flexibilitzin fins que la situació de la pandèmia «estigui completament normalitzada» i hi hagi un nombre significatiu de persones vacunades.

Solé veu difícil que aquestes condicions es compleixin per la campanya de Setmana Santa

Solé veu difícil que aquestes condicions es compleixin per la campanya de Setmana Santa, malgrat que assegura que «cal esperar i veure que passa». «Tothom té la casa reservada per aquestes dates, fins i tot de cara el mes d'abril i maig ja tenim reserves, encara que a mesura que va passant el temps anem cancel·lant i hem d'anar renunciant», ha indicat. De fet, ha afegit que a causa de l'alt nombre de cancel·lacions els allotjaments ja no cobren la paga i senyal per avançat.

Tot i la incertesa, la part positiva és que els establiments segueixen sumant noves reserves cada setmana i molts ja tenen els caps de setmana plens des de Sant Josep fins a Sant Joan. «Tenim clients fidels que ja pregunten quan podran venir», indica Solé, que es mostra convençut que «quan la situació millori hi haurà una allau de reserves».

La Federació descarta que el Govern plantegi «excepcions» pel sector i destaca la necessitat que la situació de pandèmia es «normalitzi" per poder reprendre l'activitat, ja que necessiten, diuen, que la gent es pugui desplaçar almenys dins de Catalunya, ja que el 90% dels clients són de l'Àrea Metropolitana. «No solucionem res si només podem obrir Lleida», diu Solé.

Necessiten que les trobades socials puguin ser de més de sis persones

Per altra banda, també necessiten que les trobades socials puguin ser de més de sis persones perquè als allotjaments amb més places els hi surtin els números. Altrament, Solé diu que les cases poden seguir funcionant, però «sense tenir uns ingressos que cobreixin els costos». Un altre aspecte positiu i que ha fet que des de l'inici de la pandèmia no hagi tancat cap casa rural de la Federació, és que els propietaris de la majoria dels establiments no viuen exclusivament d'aquest sector. Tot i això, Solé diu que cal mirar «cas per cas» i que els que han sortit més perjudicats són els que tenen els allotjaments lligats a negocis de restauració.

L'ocupació cau en més d'un 60% durant el 2020

Gairebé un any després de l'inici de la pandèmia, el president de la Federació de Cases Rurals de Lleida ha indicat que l'ocupació durant el 2020 no va arribar al 40% respecte a l'any anterior. I és que a banda de l'inici d'any i fins al confiament, l'únic altre moment dolç que el sector ha viscut ha estat a l'estiu, quan els allotjaments de muntanya van fregar la plena ocupació i els de les comarques de Lleida es van situar al voltant del 80%. Les posteriors restriccions de mobilitat i de reunió, però, van tornar a deixar les cases buides, mentre per Nadal les reserves van ser «minses», ha indicat Solé.


Comentaris

envia el comentari