Catalunya Diari

Comença la campanya de vacunació de la grip a Lleida

S'amplia també per primera vegada als infants de sis mesos a dos anys amb prematuritat alta

Imatge d'una vacunació | Cedida

Salut posa en marxa la campanya de vacunació de la grip i ja té disponibles més d'1,2 milions de dosis de la vacuna als CAP i als centres vacunals.

Segons ha explicat el departament, enguany la campanya comunicativa 'Per un hivern sense BRRR' posa l'èmfasi en prevenir, a més de la grip, altres malalties d'hivern com ara la bronquiolitis i altres patologies víriques. Per fer front a l'increment de la demanda assistencial el CatSalut reforçarà el sistema amb 21,4 milions d'euros per millorar l'atenció a les urgències, la primària o l'atenció hospitalària, entre altres.

La campanya se centra sobretot en els col·lectius més vulnerables

Segons ha explicat en roda de premsa la consellera de Salut, Alba Vergés, la campanya se centra sobretot en els col·lectius més vulnerables: majors de 60 anys, dones embarassades, persones amb problemes de salut crònics i condicions de risc, i professional sanitari.

És el cas de la Maravillas Sánchez, que coincidint amb l'inici de la campanya s'ha vacunat aquest mateix dilluns contra la grip al CAP Onze de Setembre de Lleida. La Maravillas té 62 anys i es vacuna perquè també entra dins del col·lectiu de risc. A més a més, ella pateix atacs epilèptics i té moltes varius i mala circulació a les cames. Assegura que cada any es vacuna però ha lamentat que del seu entorn més proper, el seu home, no pot vacunar-se perquè està trasplantat del cor. En qualsevol cas, aquesta usuària recomana a tothom que es vacuni, ja que «per la salut s'ha de fer el que calgui».

«Som personal de risc i ens hem de vacunar»

Sobre els professionals sanitaris, Vergés ha recordat en la roda de premsa que encara cal «insistir" perquè s'assoleixi l'objectiu de vacunació del 40%. L'any passat, ha dit, es va millorar el percentatge passant del 23,3% al 28,05%, però encara és lluny de l'objectiu.

Un dels professionals que ja ho ha fet és el Jeroni Marín, auxiliar d'infermeria del CAP Onze de Setembre de la capital del Segrià. Assegura que ho fa cada any perquè és una manera de «prevenir» i si acabes agafant la malaltia, «no és tan potent i es mitiguen una mica els seus efectes». Marín ha remarcat que els metges i auxiliars que treballen en centres de salut són «personal de risc» i per això s'han de vacunar.

Salut aconsella per primer cop vacunar infants prematurs

A més, ha indicat Vergés, enguany el consell de vacunar-se contra la grip s'amplia també per primera vegada als infants de sis mesos a dos anys amb prematuritat alta, és a dir, que van néixer amb menys de 32 setmanes.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha assegurat que «està demostrat que el col·lectiu té una morbiditat molt més important», és a dir, que tenen més problemes de malalties de tipus respiratoris, pneumònies, etc. En el cas d'aquests nadons, la vacuna, ha precisat, seria la mateixa que per un adult pel que fa a la composició però la dosi seria diferent.

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari